Go to Top

Nakup vrednotnice za en dan pokojninske dobe

Številni posamezniki, ki se odločijo za osebno dopolnilno delo (ODD), niso prepričani, ali se jim tovrstno delo šteje v delovno dobo. Odgovor je da. Nakup vrednotnice je za opravljanje ODD obvezen, a ena vrednotnica prinese le približno en dan pokojninske dobe.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Več informacij

Kakšen pa je vaš hobi, s katerim bi radi dodatno zaslužili? Ga lahko opravljate z ODD ali boste morali opraviti postopek za ustanovitev s.p.? Vse informacije dobite na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Prijava na izobraževanje

Za ODD je nakup vrednotnice obvezen

Za ODD se lahko odločijo zaposleni, brezposelni ali upokojenci, in na ta način dodatno zaslužijo. Tovrstno delo morajo priglasiti Agenciji RS za javnopravne evidence (Ajpes) in za obdobje, v katerem ga opravljajo, imeti vrednotnico.

nakup vrednotniceOd januarja 2015 je namreč za opravljanje ODD potreben nakup vrednotnice. Z njihovo uvedbo se spodbuja zakonito opravljanje del, ki se najpogosteje opravljajo na črno. Gre denimo za pomoč v gospodinjstvu in pri kmetijskih delih, čiščenje stanovanj, varstvo otrok, prevajanje, …

Kdo mora opraviti nakup vrednotnice, izvajalec ali naročnik storitve, je odvisno od vrste dela. Zakon in pravilnik namreč dela, ki se štejejo za ODD, razvrščata v dve osnovni skupini.

Nakup vrednotnice prinese en dan pokojninske dobe

Nakup vrednotnice znaša 9,06 evra. Od tega gre:

  • 7,05 evra za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in
  • 2,01 evra za zdravstveno zavarovanje

Na Ministrstvu za delo so nam pojasnili, da bo po vplačilu vrednotnice oseba vključena v  pokojninsko in invalidsko zavarovanje, trajanje zavarovanja pa bo odvisno od števila vplačanih vrednotnic. Izračun je narejen tako, da ena vrednotnica prinese približno en dan pokojninske dobe.

Vrednotnica sicer velja za en koledarski mesec za posameznega izvajalca ODD. Naročnik storitve ali pa izvajalec dela kupi eno vrednotnico za koledarski mesec, v katerem se opravlja delo. Torej za mesec dni opravljanja dela posameznik dobi približno le en dan pokojninske dobe. Več vrednotnic se mesečno kupi le v primeru, ko izvajalec večkrat na mesec opravlja delo pri različnih naročnikih.

Omejitev prihodkov in obdavčitev

Prihodki, ki jih posameznik prejme in naslova ODD, so omejeni. V polletju koledarskega leta ne sme zaslužiti več kot znaša seštevek treh povprečnih mesečnih neto plač v Sloveniji v preteklem koledarskem letu. Kakšna pa je obdavčitev? V davčno osnovo se šteje vsak posamezni dohodek, zmanjšan za normirane stroške v višini 10 odstotkov dohodka in za obvezne prispevke za socialno varnost.

Komentarjev (2)

  • Skelty 28. Marca 2020 - 10:15 Odgovori

    Pravo vprasanje je, ali se ti ODD steje v delovno dobo. Delovna in pokojninska doba se med seboj razlikujeta. Zato menim, da bi bilo treba ta clanek ustrezno popraviti.

    • DATA d.o.o. 6. Aprila 2020 - 11:31 Odgovori

      Pozdravljeni.

      Zahvaljujemo se vam za opozorilo. Sklicujete se na članek, ki je bil napisan leta 2017 zato ni več relevanten. Naši svetovalci bodo pripravili nov članek na to temo, ki bo relevanten. Lep pozdrav, DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja