Go to Top

Najnižja pokojninska osnova se ne bo povišala

Najnižja pokojninska osnova se ne bo zvišala, kljub pozivom članov sveta pokojninskega zavoda (ZPIZ) vladi in pristojnim ministrstvom, da področje pokojnin ostaja brez napredka in izboljšav, brez povišanja tako ostajajo tudi pokojnine. Predlog sklepa za preučitev možnosti za zvišanje najnižje pokojninske osnove, ki naj bi ga vladi predlagali v torek, ni dobil zadostne podpore. Svet zavoda zato predlaga, da naj se pospeši priprava enotnega predpisa, ki bo celovito uredil omenjeno področje.

izobraževanje

Varstvo in zdravje pri delu

Zdravje na delovnem mestu je pomembno bolj, kot si mislimo. Vsak delavec na delovnem mestu nosi svoje odgovornost, delodajalčeva zakonska dolžnost pa je, da vsem delavcem zagotovi usposabljanje iz zdravja in varstva na delovnem mestu zagotoviti vsem, tudi pogodbenim delavcem.

Več informacij

Finančna uprava RS (Furs) je v lanskem letu pobrala za 3,5 milijarde evrov prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V primerjavi z letom 2014 je bilo lani pobranih za 3,6 odstotka več prispevkov,  davčni dolg pa se je malenkostno zvišal, in sicer za 0,3 odstotka.

Najnižja pokojninska osnova za obračun pokojnine se za zdaj ne bo povišala.

Klikni in deli

Najnižja pokojninska osnova – koliko?

Najnižja pokojninska osnova

Najnižja pokojninska osnova tako ostaja 775,10 evra za pokojnine, uveljavljene v tem letu, ali 567,37 evra, če je odmerjena na podlagi tretjega odstavka 390. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2). Najvišja pokojninska osnova letos znaša 3.100,40 evra za pokojnine ali 2.269,49 evra, če je odmerjena na podlagi prej omenjenega odstavka 390. člena ZPIZ-2.

Znesek najnižje pokojnine, uveljavljene v tem letu, znaša 201,53 evra.

Nadomestila za nekatere določene člene ZPIZ-2, ki urejajo področje invalidnosti, ki je nastala v letošnjem letu, se odmerijo od osnove najmanj v višini 443,74 evra oziroma največ 1.774,98 evra.

Del vdovske pokojnine znaša največ 90,69 evra za v tem letu uveljavljeno pravico, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa največ 1.774,98 evra.

Vir: Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja