Go to Top

Nadzor izdajanja računov – ZBUDIMO SE

Poostren nadzor izdajanja računov se nadaljuje. Tržni inšpektorat je v juliju pregledoval predvsem priložnostne nakupe blaga in storitev pri trgovcih s sadjem in zelenjavo na stojnicah, tržnicah, v pekarnah (kruh in pecivo) ter v  gostinskih obratih (pijača, napitki in sladoled).

dohodnina

Poostren nadzor izdajanja računov

Nadzor je potekal tako v dopoldanskem kot tudi popoldanskem času, skupno pa je bilo v juliju opravljenih 161  inšpekcijskih pregledov, od tega v  15 primerih (9,3%) račun ni bil izdan. Največ računov (7) ni bilo izdanih na premičnih strojnicah pri prodaji sadja  in drugega blaga, 6  v gostinstvu, 1 pri prodaji pekovskega peciva  ter 1 v primeru opravljanja storitev. Kršiteljem so tržni inšpektorji izrekli  globe.

Seveda pa bodo tržni inšpektorji s poostrenim nadzorom nadaljevali tudi v naslednjih mesecih.

Preko akcije »Zbudimo se!« tržni inšpektorat potrošnike poziva, da lahko vsak primer neizdaje računa ali dela na črno  prijavijo na Tržni inšpektorat RS. Neizdajanje računov je hkrati opredeljeno tudi kot hujši davčni prekršek, zato tržni inšpektorat RS potrošnike poziva, naj oddajo prijavo tudi na pristojni davčni inšpekcijski organ.

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Vir: WWW.TI.GOV.SI

Komentar (1)

  • danijela 2. Novembra 2013 - 16:34 Odgovori

    Pozdravljeni, zanima me kako je z izdajanjem računa, v večjih centrih, pri katerih neko stvar vrneš, ker je bilo zaradi napačno označene cene, dražje kot si mislil in pri vračilu artikla, ti trgovec obdrži tudi predhodni račun, na katerem so bili tudi drugi artikli, ki jih nisi vrnil. Kako lahko uveljavljam recimo reklamacijo za kakšno stvar, ki sem jo prinesla domov, a računa nimam ker mi ga je trgovec obdržal…
    To sem zasledila le v enem večjem trg. centru…
    Sama vem da bi morala trgovka vrniti račun z ostalimi izdelki, katere sem nesla ven iz trgovine, ampak mi je razložila da to mora ostati pri njih. Čudno.
    lp Danijela

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja