Go to Top

Mednarodna obdavčitev posameznika

V Sloveniji se veliko posameznikov odloča za delo v tujini pa še vedno živijo v Sloveniji. Preverite, kakšna je mednarodna obdavčitev slovenskih rezidentov, ki so zaposleni v tujini pri tujem delodajalcu.

Slovenski rezident

Rezident je oseba, ki je zavezana za plačilo dohodnine od vseh dohodkov z virom v Sloveniji in dohodkov z virom zunaj Slovenije.Mednarodna obdavčitev posameznika

Če ima posameznik prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, kjer živi njegova družina, delo pa opravlja v tujini, se šteje za rezidenta Slovenije.

V katerih primerih ste rezident Slovenije? Najpogostejša merila so uradno prijavljeno stalno prebivališče, običajno prebivališče ali središče osebnih in ekonomskih interesov (tj. družina ali zaposlitev) ter navzočnost v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

V primeri odhoda v tujino za več let je potrebno spremembo statusa vpisati v davčni register.

Mednarodna obdavčitev in napoved dohodkov

Dohodke iz delovnega razmerja v tujini lahko napoveste:

–          V medletnih napovedih za odmero akontacije dohodnine in

–          V ugovoru zoper informativni izračun dohodnine

Pri tem DURS svetuje vsem davčnim zavezancem, da upoštevajo medletno napovedovanje odmere akontacije dohodnine in se tako izognejo visokim plačilom dohodnine na letni ravni.

Kako uveljaviti odbitek v tujini plačanega davka?

Če želi posameznik uveljavljati odbitek v tujini plačanega davka ali oprostitev pri poračunu dohodnine na letni ravni mora tega prav tako uveljaviti v ugovoru zoper informativni izračun.

Olajšave in znižanje davčne osnove

O olajšavah za posameznike zaposlene v tujini smo že pisali, več si lahko preberete tukaj. Pomembno pa je dodati, da je bila zaradi presoje Ustavnega sodišča ukinjena davčna olajšava za čezmejne delovne migrante s 1. januarjem 2014. To pomeni, da jo davčni zavezanci še lahko uveljavljajo v letošnjem leto za leto 2013, v naslednjem letu (za leto 2014) pa to ne bo več mogoče.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja