Go to Top

Ljubljana ponudila brezplačen internet za vse

Na območju mestne občine Ljubljana so v uporabo predali prvi del brezžičnega omrežja Wi-Fi, ki je namenjeno vsem obiskovalcem in naključnim mimoidočim. Uporaba omrežja je do 60 minut na dan brezplačna, vedno pa je brezplačen dostop do nekaterih, z Ljubljano in Telekomom Slovenije povezanih spletnih strani. Za tiste, ki jim je to premalo, so dodali tudi možnost plačljive uporabe omrežja. Ker gre za sorazmerno nov koncept povezovanja v internet, ki je, vsaj pri nas, izveden v največjem obsegu do zdaj (ob koncu projekta bodo postopoma pokrili večji del MOL), velja pred prvo uporabo prebrati navodila in nekaj nasvetov.

Ljubljana ponudila brezplačen internet za vseV Ljubljani boste v omrežje WiFreeLjubljana lahko dostopali preko ene od 81 dostopnih točk, ki so razporejene v ožjem mestnem obroču (med Vilharjevo na severni in Aškerčevo oziroma Zoisovo na južni strani ter med Tivolsko na zahodni in Njegoševo na vzhodni strani). Na tem območju se vam bo med (številnimi) brezžičnimi omrežji prikazalo tudi zgoraj imenovano omrežje, v katerega pa se boste morali najprej prijaviti. Takoj so sicer na voljo nekatere informacije (denimo vremenska napoved, novice), prek preglednega izbirnika pa lahko dostopate še do brezplačnih strani.

Če vam te niso dovolj, morate zaprositi za kodo, ki vam znotraj dneva (od 0 do 24. ure) omogoča 60 minut brezplačne uporabe. Kodo boste prejeli kot sporočilo SMS, čas uporabe pa začne teči s trenutkom potrditve njenega vnosa. Ker se čas šteje v sekundah, torej 60 minut lahko porabite čez cel dan v več krajših intervalih, je priporočljivo, da po uporabi čas ustavite s pritiskom na tipko odjava. Ob kasnejši prijavi morate spet poznati kodo, a če jo pozabite, nič hudega: zahtevajte novo. Če boste vpisali isto telefonsko številko, s tem ne boste dobili novih 60 minut, pač pa le preostali čas. V omrežje lahko z isto kodo dostopate tudi z drugo napravo (denimo, najprej z mobilnikom, nato s tabličnikom), a z obema naenkrat povezava v omrežje ni možna.

Turisti, ki bodo kupili ljubljansko turistično kartico, bodo imeli dostop do brezžičnega omrežja brezplačen za ves čas veljavnosti kartice. Vsi ostali si lahko dostop dokupijo (z Moneto ali kreditno kartico), cena za 24 ur od prve prodaje je 3,9 evra, za 7 dni 9,9 evra, za 30 dni pa 29,9 evra. Po besedah predstavnikov Telekoma Slovenije, ki je omrežje postavilo ter bo skrbelo za njegovo nadgradnjo in vzdrževanje, naj bi imeli uporabniki, ki za dostop plačajo, prednostni dostop do omrežja. Predvsem pa pri njih ni omejena hitrost prenosa podatkov (ena dostopna točka omogoča hitrosti do 55 Mbit/s), medtem ko je pri brezplačnih uporabnikih hitrost dostopa omejena na 512 kbit/s – to je dovolj za pregledovanje spletnih strani in ogled vsebine aplikacij, ne pa nujno tudi za nemoten ogled video posnetkov.

Telekomovi naročniki bodo omrežje WiFreeLjubljana lahko do konca aprila uporabljali brezplačno, nato pa naj bi uporabo smiselno vključili v naročniške pakete. Takšen način povezovanja v omrežje naj bi omogočili tudi drugim operaterjem, seveda, če se bodo dogovorili o ceni.

Brezžično omrežje v Ljubljani nameravajo še do konca letošnjega leta razširiti do avtocestnega obroča, kasneje pa naj bi z njim pokrili tudi strnjena naselja v drugih delih mestne občine. Vse skupaj naj bi bilo takrat postavljenih 1430 dostopnih točk. Pri tem velja opozoriti, da takšna omrežja niso nadomestilo za omrežja komercialnih ponudnikov, pač pa zgolj njihovo dopolnilo, zato tudi ni pričakovati, da bi se uporabniki doma na veliko odločali za brezplačni mestni Wi-Fi kot edino možnost dostopa do interneta.

Avtor: B. O. , ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja