Go to Top

Ličenje vozil

Ličenje vozil kot poslovna priložnost - Podjetništvo | Data d.o.o.

 

SPOT

 

Vsak strasten entuziast se vsaj malo spozna na ličenje vozil, oziroma vsaj na ličenje svojega. Sicer pravi strokovnjak pa mora pa biti za to primerno izobražen. V temu članku bomo razdelali kaj vse je potrebno za opravljanje ličenja vozil in postopek registracije dejavnosti.

>> Registracija s. p. ali ustanovitev d. o. o. se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

Ličenje vozil obsega raznovrstne aktivnosti

Gre za specializirano delo, ki med drugim zajema lakiranja raznovrstnih kovinskih ali lesenih površin in predmetov, opravljanje karoserijskih popravil in lakiranje tako osebnih, dostavnih in tovornih vozil. Ličenje vozil zahteva ocenitev stanja ličenih površin, podučitev glede tehnične in tehnološke dokumentacije ter tehničnih navodil za zahtevnejša popravila in lahko obsega v današnjem času tudi uporabo računalnika. Obsega tudi pripravo barve in nenazadnje barvanje površine, nanašanje protikorozijske zaščite in menjavo karoserijskih delov. Pomemben del je tudi komunikacija s stranko in svetovanje pri odločitvah o popravilih in vzdrževalnih delih na zaščitenih in ličenih površinah.

Ličenje vozil se lahko izvaja tudi v okviru restavriranja starih vozil.

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

Za opravljanje dejavnosti se zahteva obrtno dovoljenje

Ličenje vozil je obrtna dejavnost, ki zahteva obrtno dovoljenje. Pridobitev obrtnega dovoljenja se vrši pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ali pri območni obrtno-podjetniški zbornici po sedežu predlagatelja.

Za pridobitev obrtnega dovoljenja mora nosilec dejavnosti imeti ustrezno poklicno usposobljenost. To je bodisi ustrezna izobrazba ali imeti ustrezne delovne izkušnje.

Alternativno lahko podjetnik zaposluje nosilca obrtne dejavnosti, torej osebo, ki izpolnjuje pogoje za pridobitev obrtnega dovoljenja. Če v takem primeru nosilec obrtne dejavnosti podjetje (imetnik obrtnega dovoljenja) začasno ali trajno zapusti, ga je ta dolžan nadomestiti v roku šestih mesecev. V nasprotnem primeru Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije odvzame dovoljenje. Možna je tudi začasna prekinitev dejavnosti zaradi utemeljenih vzrokov.

Ličenje vozil in poslovni prostor

Ličenje vozil, kot dejavnost, zahteva poslovni prostor – torej urejeno delavnico. Ta mora biti urejena v skladu z gradbeno zakonodajo.

Poleg gradbenega dovoljenja je zahtevano tudi uporabno in okoljevarstveno. Za uporabno dovoljenje se postopek lahko prične na lokalni upravni enoti ali na občini. Okoljevarstvena dovoljenja ureja Agencija RS za okolje (ARSO).

Za delovanje je tudi predpisano ločeno zbiranje odpadkov in meritve zraka, vode, hrupa, odpadkov. Predvideno je tudi poročanje o teh faktorjih.

Ličenje vozil in tehnična oprema

Pri zahtevah glede tehnične opreme je predvsem mišljeno zagotavljanje varovanja okolja. Tako so npr. zahtevani oljni lovilci, lovilci maščob, urejenost odplakovanja v kanalizacijo.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Ličenje vozil in usposabljanje iz varstva pri delu

Za opravljanje te dejavnosti je potrebno ustrezno ravnanje z nevarnimi snovmi (kemikalije) ter upoštevati pravila varstva pri delu in požarnega varstva.

Ličenje vozil in prodaja blaga na drobno

Obrtnik lahko v okviru opravljanja svoje dejavnosti oziroma dopolnitve te dejavnosti izvaja tudi prodajo določenega blaga na drobno. Proda lahko le blago, ki ga uporablja pri opravljanju storitev in to le osebam, katerim je bila storitev opravljena.

Ličenje vozil zahteva tudi registracijo primerne pravne oblike

V kolikor šele začenjate z dejavnostjo lahko registrirate s.p. ali pa se oblikujete v d.o.o. Obe obliki lahko registrirate, brezplačno, na VEM/SPOT točkah.

>> Registracija s. p. ali ustanovitev d. o. o. se na VEM točki DATA opravi hitro, enostavno in brezplačno. Kako poteka celoten postopek, brezplačno razlagamo na Skupinskem svetovanju pred registracijo podjetja.

DATA d.o.o

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja