Go to Top

Lažji izvoz v Srbijo ter Bosno in Hercegovino

Prihodnje leto bodo lahko slovenski izvozniki v Srbijo ter Bosno in Hercegovino izvažali večino industrijskih izdelkov brez carin.

Srbija bo namreč v  skladu z dogovorom o liberalizaciji trgovine z Evropsko unijo leta 2013 znižala oziroma ukinila carine za večino industrijskih izdelkov, razen za tako imenovane občutljive izdelke, z letom  2014 pa bodo vsi industrijski izdelki iz EU carin prosti. Slovenski proizvodi bodo tako lahko cenovno konkurenčnejši.

Carino bo treba še vedno plačevati za izvoz motokultivatorjev, traktorjev, nekaterih električnih strojev, koles, pa tudi nekaterih mlačnih izdelkov, na primer za jogurte. Priložnosti lahko na kratek rok iščejo predvsem slovenski proizvajalci avtomobilov, različnih strojev, kave, kozmetike, tekstila in hrane.

Srbija je kljub finančni krizi, ki je prizadela tudi to državo, še vedno zelo zanimiv trg za slovenska podjetja. Menjava med državama se je lani po dveh zaporednih letih padanja nekoliko zvišala, vendar pa se v zadnjih letih močno znižuje slovenski trgovinski presežek.

Vir: Dnevnik

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja