Go to Top

Kvalitete uspešnih podjetnikov

Znani rek “sto ljudi sto čudi” zlahka prenesemo tudi v podjetniške vode. Različni podjetniki so (različno?) uspeli v različnih okoljih z različnim naborom znanj in kompetenc. Z nekaj kvalitetami, katere omenjamo v nadaljevanju, pa so tisti  bolj uspešni napravili korak naprej.

Kvalitete uspešnih podjetnikovVztrajnost

Seveda gre za posebno osebnostno lastnost in hkrati kompetenco, morda celo najpomembnejšo na samem začetku podjetniške poti. Vsak še tako uspešen podjetnik se zaveda, kako težki so lahko začetki in ravno vztrajnost ter volja pogosto na tej stopnji pogostokrat razlikujeta med stagniranjem (ali celo propadom) in napredkom.

Kreativnost

Mnogi se strinjajo, da se kreativnost najbolj izkaže takrat, ko smo omejeni s sredstvi (torej skoraj vedno), bodisi z informacijami bodisi z denarjem.

Intuicija

Pomanjkanje informacij v kombinaciji s podajanjem na nam (še) nepoznan “teren” zahteva od podjetnika zvrhano mero oziroma sposobnost intuicije. Tako npr. odločitev, kdaj “zgrabiti” neko priložnost (investicija v projekt, nakup nečesa ali razvoj izdelka), pogostokrat pade na podlagi intuicije.

Strast

Strast je tista kvaliteta, ki vas bo vsako jutri izstrelila (ne dobesedno) iz postelje oziroma boste svoje delo počeli z veseljem in brez odpora. Strast pomeni, da v svoj “projekt” verjamete in ste za svoj uspeh pripravljeni žrtvovati marsikaj. Mnogi podjetniki, ko razlagajo svojo zgodbo, izpostavljajo ravno strast kot nekakšno podlago za vse zgoraj naštete kvalitete.

Pomanjkanje strahu pred tveganjem

Če se vrnemo k že omenjenemu podajanju v neznano (kar lahko najbolje ponazorimo s podjetniškimi začetki, kjer so predstave eno, realnost pa navadno nekaj popolnoma drugega), se je potrebno znebiti strahu pred tveganjem. Oziroma natančneje: strah pred tveganjem seveda bo prisoten, vendar se je potrebno znebiti nelagodja, ki spremlja te vrste odločitev.

Naj vam na vaši podjetniški poti pomagajo naši svetovalci! Pokličite nas na 01 600 15 30, dosegljivi pa smo tudi po elektronski pošti na data@data.si. Za podjetnike-začetnike pa priporočamo obisk seminarja Abeceda poslovanja, ne spreglejte pa tudi našega novega seminarja v ponudbi Zaključna bilanca za leto 2014!

 Prijava na izobraževanje

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja