Go to Top

Kuhanje žganja za prodajo

Po tem, ko bo sadje pobrano, prihaja čas za proizvodnjo žganih pijač oziroma kuhanje žganja. Vendar pa morate imeti, če boste želeli to žganje prodati, ustrezno urejeno dejavnost.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Se vam morda kje doma skriva kakšen kotel za kuhanje žganja? Registrirajte dejavnost in zaslužite! Mnogi, ki jim sadje ostaja, so veseli, če ga lahko dajo z žganjekuho predelajo v žganje.

Več informacij

Kaj morate registrirati za kuhanje žganja?

Standardna klasifikacija dejavnosti (SKD 2008) žganjekuho ureja v razdelku Proizvodnje pijač. Natančneje sodi žganjekuha v dejavnost 11.010 Proizvodnja žganih pijač. 

Prijava na izobraževanje

Sem sodi proizvodnja žganih pijač: žganja, slivovke, sadjevca, viskija, vinjaka, brinovca, grenčic, likerjev, medenega žganja in drugega žganja. Hkrati sodi sem tudi proizvodnja mešanic žganih in drugih pijač.

Kuhanje žganja in davki

Kuhanje žganja je obdavčeno, ne glede na to, ali ga boste kuhali zase ali za prodajo. Če se odločite za kuhanje žganja morate po novem Zakonu o trošarinah sami vložiti obračun trošarine. Pred spremembo zakona je bila obdavčitev vezana na kotel, sedaj pa je na dejansko proizvedeno količino žganja.

Kot smo že pisali v prispevku Proizvajalci žganja, ne pozabite na obračun trošarine, bodo vse količine žganja, ki jih bodo proizvedli mali proizvajalci žganja, obdavčene s trošarino po znižani stopnji, ki znaša 50 odstotkov veljavne trošarine za etilni alkohol. Tako znižana trošarina je količinsko omejena na proizvodnjo največ 150 litrov 100 vol. % alkohola v davčnem obdobju, ki se začne 1. maja preteklega leta in konča 30. aprila tekočega leta. Napoved vložite le, če ste žganje dejansko kuhali.

kuhanje žganja

Mali proizvajalci žganja so sicer vse osebe, ki letno proizvedejo žganje v količini do 150 litrov 100 vol. % alkohola. Po novem ni treba več prijaviti lastništva opreme za kuhanje žganja, proizvajalcem pa se prav tako ni treba prijaviti v evidenco trošarinskih zavezancev. To bo po uradni dolžnosti storil davčni organ sam na podlagi samoprijave.

Lahko pa fermentirane sadne pijače

Če kotla nimate, pa lahko iz sadja napravite tudi fermentirane nežgane pijače. Za to boste morali registrirati dejavnost 11.030 Proizvodnja sadnih vin in podobnih fermentiranih pijač. Sem sodi proizvodnja jabolčnika, hruškovca, medice, vina iz rozin (prošeka) in riževega vina (sakeja).

Še nimate svojega podjetja? Kadarkoli ga lahko odprete na Datini točki Vem. To lahko storite hitro, enostavno in brezplačno. Pišite nam na data@data.si ali nas pokličite na 01 6001 530.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja