Go to Top

Kršitve pri označevanju živil z alergeni

Odkar je lani stopila v veljavo Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom, morajo tudi gostinci označevati prisotnost alergenov v živilih, ki jih postrežejo svojim gostom.

alergeni

Uredba sicer predpisuje, da morajo biti živila z alergeni v predpakiranih živilih, pri spletni prodaji in nepredpakiranih živilih ter v gostinskih obratih označena. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ugotavljajo, da so »v gostinstvu in v obratih institucionalne prehrane relativno dobro informirani o obveznostih označevanja živil z alergeni, vendar v praksi ne izvedejo vseh postopkov korektno. Zato tudi izvajamo preverjanje z analizami odvzetih vzorcev hrane«.

V letu 2014 je bilo po podatkih uprave skupaj analiziranih 168 vzorcev, pri čemer je bilo 149 vzorcev pravilno iznačenih, 19 vzorcev pa ni upoštevalo pravilnika za označevanje živil z alergeni. Glede na to, da lahko živila in snovi, ki niso pravilno označena, škodujejo skupini ljudi, ki so na posamezno sestavino preobčutljivi ali se jim je razvila alergija na določeno hrano, na inšpektorji iz uprave za varno hrano zahtevajo odpoklic oziroma umik takih živil.

Za leto 2015 Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še nima zbranih in analiziranih podatkov o neustrezne označevanju alergenov, saj se analize pripravljajo ob koncu leta. Zagotavljajo pa, da se »vsi neskladni vzorci obravnavajo sproti«.

Nepravilno označevanje živil z alergeni? Inštitut za nutricionistiko pozna rešitev

Najpogostejša kršitve oziroma neskladnosti so do sedaj bile pri pravilnem in primernem označevanju živil z alergeni. Po podatkih uprave, alergeni niso bili označeni na vidnem mestu ali pa so bili označeni nejasno oziroma nerazumljivo.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Poznate vso zakonodajo, ki jo morate upoštevati, ko enkrat odprete svoje podjetje? Ali veste, kako ravnati, ko vas obiščejo inšpektorji? Z vami delimo svoje znanje in izkušnje.

Več informacij

Ker je zakonodaja za obrate javne prehrane v uporabi relativno kratek čas, pojasnjujejo na Upravi, so bila v primeru rešitev do zdaj izrečena le opozorila.

Pri kršenju označevanja živil z alergeni do sedaj le opozorila.

Klikni in deli

Inštitut za nutricionistiko je sedaj iz tega razloga pripravil univerzalne simbole, s katerimi lahko gostinci in podjetniki označujejo prisotnost alergenov v nekaterih živilih ter tako olajšajo življenje vsem alergikom ali potrošnikom, ki so občutljivi na nekatere snovi. Več o univerzalnih simbolih in kakšen je njihov namen, si lahko preberete v prispevku Označevanju živil z alergeni z univerzalnimi simboli.

Kakšne so kazni pri neupoštevanju predpisov uredbe?

Če pravna oseba proda živilo, ki vsebuje snovi, v katerih se nahajajo alergeni, a je ni označila v skladu s predpisi uredbe, bo kaznovana z globo v višini od 6.000 do 30.000 evrov. V primeru, da bo samostojni podjetnik naredil podobno kršitev, bo kaznovan s 3.000 do 6.000 evrov. Odgovorna oseba, bo po predpisih uredbe, morala plačati od 1.500 do 3.000 evrov, posameznik pa od 1.000 do 1.200 evrov.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja