Go to Top

Konec tiskanih računov v javnem sektorju!

1. 1.2015 predstavlja začetek brezpapirnega poslovanja za marsikatero organizacijo. To določa Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike, ki je začel veljati 11. 1. 2014.

Kdo?

Gospodarska družba oziroma fizične osebe z dejavnostjo lahko prejemajo vse oblike računov. Razlika bo le v tem, da ti ne smejo pošiljati tiskanih računov ali računov po elektronski pošti proračunskim uporabnikom.

V tabeli so prikazane oblike računa glede na njegovega prejemnika, ki ga bodo lahko izdajale gospodarska družba oziroma fizične osebe z dejavnostjo.

Oblika izdanega računa Proračunski uporabnik Gospodarska družba in fizična oseba z dejavnostjo Fizična oseba
e-račun DA DA DA
Tiskan račun NE DA DA
Račun po e-pošti NE DA DA

Kako?

Pravne in fizične osebe bodo morale proračunskim uporabnikom za dobavljeno blago, izvedene storitve ali gradnje pošiljati le e-račune. E-računi morajo biti v obliki e-SLOGA, ki je enotna standardizirana oblika e-računa in morajo biti podpisani z elektronskim podpisom.

Kaj potrebujete?

Novemu sistemu boste morali prilagoditi poslovno programsko opremo, s katero vodite poslovanje. Svetujemo vam, da to storite čim prej. Več informacij preverite pri vaši banki, na Upravi Republike Slovenije za javna plačila ali pri vaših procesorjih (ZZI, SETZE, Pošta Slovenije).

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja