Go to Top

Kje je rešitev za podjetja?

Banka Slovenije je objavila poročilo o stabilnosti slovenskega bančnega sistema. Rešitev za podjetja vidi v vzajemnem reševanju podjetij in bank.

ID-100123820Leta 2013 je gospodarska kriza in krčenje finančnega posredništva še naprej vztrajalo. Podjetja so visoko zadolžena, zato je njihova kreditna sposobnost zelo slaba. Tako ne morejo dobiti novih kreditov, zato ne želijo investirati, ker se dnevno soočajo s strahom pred visokimi tveganji in negotovostjo na trgih. V vsakem primeru pa naložbe izgubljajo kakovost zaradi negativne gospodarske rasti. Podjetja so tako v veliki meri odvisna od dolžniškega kapitala, torej od financiranja s strani bank.

Po drugi strani pa se banke same soočajo z zadolženostjo do tujine in tveganji zaradi slabih terjatev, zato so zelo zadržana do kreditiranja podjetij.

Vzajemno reševanje

Rešitev za podjetja je tako v vzajemnem popravljanju bilanc podjetij in bank. Banka Slovenije vse svoje upe polaga na leto 2014 – na uspešnost gospodarstva in nadaljnjo stabiliziranje bančnega sistema.

Reševanje podjetij

Rešitev za podjetja je pridobitev novega kapitala, da bi se spremenila struktura financiranja. Šele povečan obseg kapitala bo znižal njihovo občutljivost na finančno krizo. Le tako bi se lahko zoperstavila finančni krizi, za katero nihče ne ve, kako dolgo bo vztrajala. Pomembno pa ni le finančno prestrukturiranje, ampak tudi lastniško ter poslovno. Podjetja se morajo poslužiti poslovnih modelov, ki bodo dvignila vrednost slovenskih podjetij. Zadolženost podjetij lahko reši le njihova dokapitalizacija, po mnenju Banke Slovenije pa tudi zamenjava dolga za kapital z Zakonom o sistemski razdolžitvi podjetij.

Reševanje bank

Zaradi stresnih testov in državnega reševanja bank se je stanje relativno stabiliziralo. To pomen tudi lažji ponovni dostop do virov financiranja v tujini. Vzpostavitev stabilnosti bank bo še naprej usmerjena v povečevanje financiranja z nadaljnjim povečevanjem z avtonomnimi in dolgoročnejšimi viri.

Banke bodo morale tudi prilagoditi svoje poslovne modele novim pogojem poslovanja. Izboljšanje učinkovitosti bank se mora pokazati v zvišanju neto obrestne mere. Le to zagotovilo donos na vloženi kapital ter ustrezno vrednost tveganj. Nadaljnja konsolidacija bančnega sistema je zato nujna.

Dokapitalizacija banki in prenos terjatev pa je že obrodila sadove, saj je bonitetna agencija Moody’s že zvišala bonitetno oceno trem slovenskim bankam, hkrati pa so se tudi dvignili upi za nova kreditiranja podjetij. Več si preberite tukaj.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja