Go to Top

Kilometrina 2016: pomočnik pri povračilu stroškov

Kilometrina 2016

Kilometrina 2016 ostaja nespremenjena, obračunava pa se glede na ceno 95-oktanskega goriva. Od 1. avgusta 2008 velja povračilo stroška prevoza na delo do višine 0,18 evra za polni kilometer, za službeno potovanje pa do višine 0,37 evra za polni kilometer.

izobraževanje

Potni nalogi

Vsak mesec ste kot podjetnik zavezani k temu, da izpolnite in pripravite potne naloge. Da pri pripravi ne bo nepravilnosti, se udeležite našega seminarja, kjer vam bomo odgovorili na vsa vaša vprašanja. Pridružite se nam!

Več informacij

Kilometrina 2016 in pravilno izpolnjeni obračuni

Vsak mesec morajo podjetniki, v nekaterih primerih tudi računovodja za podjetje pripraviti izračun nadomestil za prevoz na delo ter za službene poti. Pri tem morajo podjetniki pripraviti dva obračuna, in sicer za prevoz na delo in kilometrine.

Kljub temu, da sta omenjena izračuna dokaj rutinska zadeva, podjetniku pogosto vzameta precej časa, saj morajo paziti, da sta oba izračuna natančno in pravilno izpolnjena.

kilometrina 2016Kilometrina 2016 – delo mora biti od prebivališča oddaljeno kilometer

Pri prevozu na delo se obračunajo kilometri, ki so namenjeni prevozu od običajnega prebivališča do pisarne oziroma delovnega mesta ter nazaj.

Povračila stroškov za prevoz na delo in z dela se vštevajo v davčno osnovo do višine stroškov javnega prevoza (oziroma do višine 0,18 evra za polni kilometer). Pri tem pa velja, da mora biti mesto opravljanja dela od delavčevega običajnega prebivališča oddaljeno vsaj en kilometer.

Službeno potovanje obvezno med delovnim časom

Do nadomestila kilometrina 2016 oziroma povračila stroška prevoza za službeno potovanje pa so podjetniki upravičeni, če pot opravijo med delovnim časom. Pri tem pa se, podobno kot pri povračilu stroškov za prevoz na delo in z dela, povračila stroškov prevoza na službenem potovanju ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. To velja le do višine dejanskih stroškov za prevoz oziroma do 0,37 evra za polni kilometer.

Potrebujete pomoč pri pravi potnih nalogov?
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

O tem, zakaj je pomembno, da so vsa službena potovanja natančno dokumentirana s potnim nalogom in računom, smo pisali tukaj. V prispevku Potni nalogi: nepravilnosti stanejo pa si lahko preberete več o posledicah nepravilno izpolnjenih potnih nalogov.

Kilometrina 2016 – vse na enem mestu

Da vam bo priprava obračuna olajšana, smo v podjetju Data d. o. o. pripravili obrazce, s katerim lahko na enostaven način izračunate in izpolnite potne naloge.

izobraževanje

Podjetniki med zakoni in inšpektorati

Se bojite obiskov inšpektorjev? Pridružite se nam na seminarju, kjer vam bomo predstavili slovensko zakonodajo in vam pomagali z nasveti, kaj morate vedeti, ko se srečate z inšpekcijskimi postopki.

Več informacij

Za službeno potovanje boste potrebovali naslednje dokumente:

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja