Go to Top

Kdo bo plačal kazen za nepridobljeno energetsko izkaznico?

Z novim letom so začele veljati kazni za oglaševanje nepremičnin brez energetskih izkaznice, od zdaj naprej pa bodo tudi lastniki nepremičnin brez nje morali plačati kazen.

Kaj nam pove energetska izkaznica?

Kdo bo plačal kazen za nepridobljeno energetsko izkaznico?Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Njen bistveni del so priporočila za stroškovno učinkovite izboljšave energetske učinkovitosti, ne le podatek o rabi energije.

Kdo bo plačal kazen?

Kazen lahko doleti lastnika stavbe ali posameznega dela stavbe, če pri prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži veljavne energetske izkaznice. Kazni za nepridobitev energetske izkaznice bodo dobili lastniki ob prodaji ali oddaji nepremičnine za več kot eno leto.

Obveza pridobitve energetske izkaznice velja najmanj od uveljavitve energetskega zakona, torej od 22. marca lani, oziroma od julija 2013, ko je bilo mogoče pridobiti prve energetske izkaznice.

Kaj pa tisti, ki ne prodajajo ali oddajajo?

Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, izkaznice ne potrebujejo. Energetska izkaznica prav tako ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani.

Poleg tega zakon predvideva nekaj izjem, kot so med drugim stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine ali se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti.

Kakšne so kazni za oglaševanje?

Kazni za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalnika znašajo 250 evrov. Pravna oseba, ki ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto na javnih stavbah, pa je za prekršek kaznovana z globo od 1.000 do 10.000 evrov. Energetsko izkaznico morajo pridobiti tudi vse javne stavbe s površino, večjo od 500 kvadratnih metrov , z 9. julijem pa se bo površina zmanjšala na 250 kvadratnih metrov.

Kje pridobimo energetsko izkaznico?

Izkaznice izdajajo licencirani neodvisni strokovnjaki, licence pa izdaja ministrstvo za infrastrukturo. Ceno energetske izkaznice oblikuje trg.

Pripravila: Anja Grahek

Podjetniška izobraževanja


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja