Go to Top

Od Googla lahko zahtevate izbris podatkov, 2. del

Ameriški tehnološki velikan Google se spopada z vprašanjem, kako ugoditi zahtevi evropskega sodišča. Za izbris osebnih podatkov bodo v roku nekaj tednov vzpostavili mehanizem, s katerimi bodo evropski državljani lahko uveljavljali svojo pravico do pozabe.

Posamezniki lahko od podjetja zahtevajo izbris zastarelih informacij iz brskalnika. Ta ne bo mogoč v primeru, ko interes javnosti prevladuje nad pravico izbris podatkovposameznika, kot na primer v primeru javnih oseb. Po neuradnih informacijah, naj bi Google že prejel zahteve za izbris zastarelih informacij od nekaterih politikov in znanih osebnosti. Točno število zahtev ni znano.

Brisanje podatkov ima svoje omejitve. Lahko zahtevate izbris netočnih zastarelih ali spornih objav o vas, ne pa izbris denimo fotografije, na kateri si niste všeč. Pomembno je vedeti, da izbris ne pomeni izbrisa informacije o vas, ampak le njeno neprikazovanje v Googlovih iskalnih rezultatih.

Zagovorniki sodišča pravijo, da gre za velik korak na področju varovanja osebnih podatkov. Po drugi strani pa se mnogi bojijo, da bi z zlorabo pravice do pozabe lahko prišlo do cenzure interneta.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja