Go to Top

Kdaj je za podjetje priporočljivo zavarovati terjatve?

Kdaj je za podjetje priporočljivo zavarovati terjatve?Tveganje neplačila prodanega blaga oziroma opravljenih storitev je ena od osnovnih nevarnosti, s katerimi se podjetje srečuje pri svojem poslovanju. Zavarovanje terjatev pri zavarovalnici je učinkovit način, da si zagotovite, da bodo terjatve plačane. Z zavarovanjem terjatev zaščitite pomemben del vašega premoženja, prav tako vam zavarovanje terjatev lahko predstavlja tudi enega od instrumentov za pospeševanje prodaje.

Vse pogosteje se srečujemo s situacijami formalne plačilne nesposobnosti kot so na primer stečaj, prisilna poravnava, ali pa preprosto ne morete izterjati dolga od dolžnika v dogovorjenem roku. Pri tem podjetje lahko utrpi veliko finančno škodo, saj kljub kvalitetnim proizvodom ali storitvam ne prejme plačila za dobavljeno blago ali opravljeno storitev. Z zavarovanjem terjatev pa si podjetje zagotovi, da bo fakturirana realizacija tudi plačana.

Za zavarovanje terjatev pri zavarovalnici se lahko prodajalec dogovori brez vednosti kupca in tako upravlja s svojimi tveganji oziroma jih poskuša minimizirati.

Kdaj je za podjetje priporočljivo zavarovati terjatve?

Zavarovanje terjatev je za podjetje priporočljivo vedno, ko:

  • posluje na odprt račun,
  • ima širok krog kupcev, katerih kreditno sposobnost je težko preverjati,
  • je velik del prodaje vezan na majhno število kupcev,
  • prodaja novim kupcem,
  • je na trgu močna konkurenca, ki nudi ugodne cene in plačilne pogoje.

Zavarujete lahko terjatve do kupcev, ki imajo sedež tako v Sloveniji kot tudi tujini.

Pripravila: Anja Grahek


Kategorije Podjetništvo Pravo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja