Go to Top

Katere davčne olajšave lahko uvedete?

Ne pozabite na davčne olajšave 2012 v zvezi z zaposlitvijo.

Na podlagi Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb lahko pravne osebe (družbe, društva, zavodi) uveljavljajo olajšavo v zvezi z zaposlovanjem in sicer:

 

–         Katere davčne olajšave lahko uvedete?za osebo mlajšo od 26 let, v višini 45% bruto plače (prvih 24 mesecev) oz. največ v višini davčne osnove (pogoj: zadnjih 24 mesecev ta oseba ni bila zaposlena v tej družbi in je bila predhodno vsaj 6 mesecev prijavljena na Zavodu za zaposlovanje, da je sklenjena pogodba za nedoločen čas ter da se je z zaposlitvijo povečalo skupno število zaposlenih pri tej družbi)

–         za osebo starejšo od 55 let (enaki pogoji kot pri prejšnji alinei)

–         za osebo s statusom invalida, v višini 50% bruto plače oz. največ v višini davčne osnove

–         za osebo, invalida, s 100% telesno okvaro ali gluho osebo, v višini 70% bruto plače oz. največ v višini davčne osnove

–         za osebo, invalida, ki ga družba zaposluje in s tem preseže prepisano kvoto, v višini 70% bruto plače oz. največ v višini davčne osnove

–         za vajence, dijake in študente, po učni pogodbi za izvajanje praktičnega dela v strokovnem izobraževanju, v višini plačila tej osebi oz. največ v višini 20% povprečne mesečne plače v RS za vsak mesec izvajanja programa (npr. za Oktober 2012: 1.515,95€ * 20% = 303,19€)

–         za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, t.i. II. pokojninski steber, vplačane premije v višini 24% obveznih prispevkov za pokoj.ininval.zavarov.zaposlenih oz. največ do 2.775,71€ oz. največ do višini davčne osnove.

Vse davčne olajšave za pravne osebe najdete v ZDDPO od 55. člena do 59. člena.

Avtorica: Katarina Kompara, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja