Go to Top

Kakšna je razlika med razpisoma Eurostars in Eureka?

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je pred kratkim objavilo dva razpisa za financiranje mednarodnih raziskovalno-razvojnih projektov.

To sta razpisa:Kakšna je razlika med razpisoma Eurostars in Eureka?

  • Javni razpis za podporo malim in srednje velikim podjetjem, ki izvaja raziskave in razvoj – program EUROSTARS, v okviru iniciative EUREKA – na kratko EUROSTARS 2013 in
  • Javni razpis za dodeljevanje spodbud v okviru iniciative EUREKA za leto 2013 – na kratko EUREKA 2013.

Mnoga podjetja sprašujejo, kakšna je razlika med obema razpisoma in na katerega se bolj splača prijaviti. O razpisu EUROSTARS 2013 smo že pisali in osnovne značilnosti tega razpisa si lahko pogledate na tej povezavi.

Oba razpisa sta objavljena v okviru programa Eureka in med njima ni nobenih pomembnih vsebinskih razlik. Tudi razpis EUREKA 2013 je namenjen financiranju tehnološkega razvoja in industrijskih raziskav brez omejitve tehnološkega področja; razpis pa je namenjen mednarodnim partnerstvom. Pravzaprav je razpis EUREKA 2013 v skoraj vseh točkah identičen razpisu EUROSTARS 2013. Kar se tiče vsebine projektov izkazujejo projekti , ki se izvajajo v okviru EUROSTARS nekoliko višjo stopnjo inovativnosti v primerjavi s klasičnimi Eurekinimi projekti.

Glavna razlika je v postopku prijave in izbora projektov. Razpis EUREKA 2013 je administrativno zahtevnejši in dolgotrajnejši, razpis EUROSTARS 2013 pa je prilagojen potrebam in zmožnostim malih in srednjih podjetij.

Pri razpisu EUREKA 2013 se mora s sicer skupnim projektom vsak partner posebej prijaviti na nacionalni razpis v svoji državi. Za polno financiranje projekta mora torej prijava potrjena v vseh državah iz katerih prihajajo posamezni partnerji.

Dogaja se tudi, da je določen projekt v nekaterih državah potrjen, v drugih pa zavrnjen in možno je, da pri takem EUREKA projektu sofinanciranje dobi le del partnerjev, ki sodelujejo pri izvedbi projekta. To se na programu EUROSTARS ne dogaja.

Druga razlika pa je v tem, da je razpis EUROSTARS kot vodilnega partnerja zahteva malo ali srednje podjetje (ki je tudi razvojno aktivno). Pri razpisu EUREKA so lahko tudi velika podjetja brez zadržkov vodilni partnerji.

Razpis EUREKA 2013 ima dva prijavna roka, 15. 4. in 9. 9.; lahko se zgodi, da bo sredstev za drugi rok zmanjkalo.

Avtor: Janez Berdavs, Data d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja