Go to Top

Kako poteka zaprtje s.p.?

Zaprtje s.p. vam omogoča katerikoli VEM točka v Sloveniji. Postopek je – tako kot registracija podjetja –  kratek in brezplačen.

zaprtje s.p.

Zaprtje s.p. poteka po sledečem postopku:

Podjetnik se mora z osebnim dokumentom zglasiti na že omenjeni e-VEM točki, kjer referent izpolni obrazec v e-VEM portalu.
Podjetnik ta obrazec podpiše, referent pa ta obrazec pošlje na AJPES. Podjetje se tako uradno zapre 3. dan od datuma postopka zaprtja oziroma na katerikoli kasnejši dan. Četrti dan podjetnik na naslov podjetja prejme Sklep o izbrisu poslovnega subjekta iz registra podjetij.

Do dneva, ko nastopi zaprtje s.p. oziroma podjetja, mora podjetnik poravnati prispevke za socialno zavarovanje ter v roku 60 dni poslati na DURS oziroma FURS zaključno poročilo.

Kaj pa, če se podjetnik odloči za ponovno ustanovitev podjetja?

Kadarkoli se podjetnik, ki je zaprl s.p., lahko odloči, da bo ponovno registriral novo podjetje. Pogoj za ponovno ustanovitev s.p. -ja je, da ima podjetnik poravnane davčne obveznosti. Ob registraciji novega s.p. namreč na e-VEM točki pri izpolnjevanju dokumentov za ustanovitev novega podjetja podpiše izjavo, da nima neporavnanih davčnih obveznosti iz prejšnjega poslovanja.

Med samostojnimi podjetniki je dokaj razširjeno mnenje, da je zaprtje s.p. nemogoče, če imajo dolg na davčni upravi. Podatek ni točen. Podjetnikom svetujemo, da v izogib kopičenju dolga čim hitreje prekine z dejavnostjo in zapre podjetje ter dolg do DURS-a (oziroma FURS-a) izplača po ukinitvi podjetja.

Preberi več zaprtje s. p. »

 

Prijava na izobraževanje

Pripravila: Bogdana Rejc


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja