Go to Top

Kako se odjaviti iz zavarovanja: M-2?

Zavezanec, ki ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje iz osebnih socialnih zavarovanj, se odjavi z vložitvijo obrazca M-2. S tem razveljavi obstoječe nezaključeno zavarovanje. Obrazec je odjava podatkov o pokojninskem in invalidskem ter zdravstvenem zavarovanju, zavarovanju za starševsko varstvo, zavarovanju za primer brezposelnosti in o sklenitvi delovnega razmerja.

Kako se odjaviti iz zavarovanja: M-2?Odjavo iz zavarovanja mora zavezanec vložiti v roku osmih dni od prenehanja pogojev za zavarovanje. Odjavo lahko zavezanec vloži tudi vnaprej, vendar jo bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v evidenco vnesel največ osem dni pred datumom prenehanja zavarovanja.

Izjema velja v primeru upokojitve delavca, ki lahko odjavo vloži 30 dni vnaprej in jo Zavod za zdravstveno zavarovanje v evidenco vnese do 30 dni vnaprej.

Če zavarovanec ugotovi, da so bili pri njegovi prijavi v zdravstveno zavarovanje vloženi napačni podatki v določenih rubrikah, se ti lahko popravijo le z odjavo in nato ponovno prijavo v zavarovanje. Odjava in ponovna prijava je potrebna tudi v primerih spremembe EMŠO, spremembe registrske številke zavezanca za prispevek in takrat, ko se delavcu spremeni delovni čas.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Kategorije Podjetništvo Pravo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja