Go to Top

Kako dobiti investitorja?

Potrebujete investicijo in ne veste, kako bi se lotili iskanja investitorjev? Ponujamo vam nekaj nasvetov, s katerimi boste lažje prišli do investitorja.

  1. Naredite si seznam potencialnih investitorjev in razširite novico o tem, da iščete nekoga, ki bo vložil v vaš posel.
  2. Imeti morate zanimiv posel, ki ima dobre možnosti za rast. Vedeti morate, kaj lahko vi ponudite investitorju in mu to znati prodati.Kako dobiti investitorja?
  3. Vnaprej ugotovite, kaj potencialnim investitorjem ne bo všeč in odpravite težave.  Podjetje mora biti pripravljeno, urejeno, dobro vodeno, poslovati mora v skladu z vsemi pravnimi predpisi.
  4. Bodite popolnoma iskreni. Profesionalno pripravite vsa spričevala podjetja in vse informativne materiale. Imeti morate poslovne in finančne izkaze za poslovanje v preteklosti in dober načrt za prihodnost. Prepričati morate svojega investitorja, da ste vredni zaupanja.
  5. V pogovorih in pogajanjih z investitorjem bodite pri ocenjevanju svojega podjetja realni.
  6. Tudi sami dobro premislite, kakšnega investitorja si želite, saj ni preproste poti nazaj. Denar vam ne sme biti edino merilo.

Vnaprej lahko preprečite več pomislekov vašega potencialnega vlagatelja. Katera so največja tveganja za investitorje?

Največje tveganje je samostojni podjetnik, ki nima zaposlenih delavcev. Če ta zboli, tako za kupca pomeni prekinitev dobave. Naslednje tveganje je podjetje z le enim kupcem. Podjetnik mora slediti formuli sorazmernih lastnin in tujih sredstev. Prav tako je tvegano sodelovanje s podjetnikom, ki nima izdelanega dobrega poslovnega načrta.

Na vseh sestankih in pogajanjih pokažite, da imate strast do posla in zaupanje v svoje podjetje. Prav tako je pomembno, da ste vedno pripravljeni na morebitne spremembe.

Pripravila Maja Bohar

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja