Go to Top

Kako do več denarja?

Kako do več denarja – to se še vedno sprašuje veliko Slovencev, čeprav statistični podatki kažejo, da živimo bolje. V letu 2017 sta se znižala tako stopnja tveganja revščine kot tveganja socialne izključenosti. Povišal pa se je povprečni dohodek gospodinjstev.

Po podatkih iz raziskave Življenjski pogoji za leto 2017 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 13,3-odstotna. To pomeni, da je z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, živelo približno 268.000 prebivalcev Slovenije, kar je 12.000 manj kot v prejšnjem letu. Letni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je bil 7.628 evrov, mesečni pa 636 evrov. Kdor ga ni presegel, je živel pod pragom tveganja revščine. Ta je za štiričlansko družino (2 odrasla in 2 otroka pod 14 let) znašal 1.335 evrov na mesec, za dvočlansko gospodinjstvo brez otrok pa 954 evrov. Verjetno se vsak dan sprašujejo, kako do več denarja.

Kako do več denarja, je vprašanje, na katerega iznajdljivi in delovni ljudje – če so seveda zdravi – hitro najdejo odgovor. Priložnosti za dodatni zaslužek so številne. Morda lahko v dober posel spremenite svoj hobi.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Če ste že v rednem delovnem razmerju, imate za dodatni zaslužek dve možnosti. Na tem mestu velja opozoriti, da je delo na črno v Sloveniji prepovedano in so zanj predpisane zelo visoke kazni. Zakonsko veljavni možnosti pa sta ustanovitev popoldanskega s. p.-ja in osebno dopolnilno delo. Primerjavo med obema možnostima smo že naredili.

Kdo so ljudje pod pragom tveganja?

Statistični urad RS je objavil tudi razrez 268.000-glave populacije ljudi, ki so pod pragom tveganja revščine. Med njimi je:

  • 78.000 upokojencev (15,9 odstotka vseh upokojencev),
  • 56.000 delovno aktivnih (6,6 odstotka vseh delovno aktivnih),
  • 51.000 brezposelnih (41,8 odstotka vseh brezposelnih),
  • 49.000 mladoletnih otrok (12,8 odstotka vseh otrok) in
  • 34.000 pod kategorijo nerazvrščenih.

Povprečni dohodek gospodinjstev višji

kako do več denarjaRazmišljate o samozaposlitvi? Ena od idej za posel je lahko peka domačega peciva. Čas za pridobivanje novih strank je ugoden, saj se je povprečni letni neto razpoložljivi dohodek na slovensko gospodinjstvo lani zvišal na 22.256 evrov oziroma za 701 evro višji kot v prejšnjem letu. Povprečni letni razpoložljivi dohodek na člana gospodinjstva se je zvišal na 8.990 evrov.  Povprečni letni razpoložljivi dohodek gospodinjstev je bil v zahodni Sloveniji višji kot v vzhodni Sloveniji. Najvišji je bil v osrednjeslovenski (9.859 evrov in obalno-kraški statistični regiji 9.847 evrov), najnižji pa v posavski (8.360 evrov) in pomurski statistični regiji (8.440 evrov). Glede na prejšnje leto se je zvišal v vseh dvanajstih statističnih regijah, najbolj v goriški in posavski, najmanj v koroški in osrednjeslovenski.

Ena od možnosti, kako do več denarja, je osebno dopolnilno delo. Tega lahko opravlja vsak, tudi prejemniki starševskega nadomestila, študenti in dijaki, starejši od 15-ih let, upokojenci, brezposelni in tujci – če seveda izpolnjujejo pogoje za to vrsto dela. Vendar pozor: skupni prihodek iz osebnega dopolnilnega dela v enem polletju koledarskega leta ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v RS v preteklem koledarskem letu. Ta znesek je v letošnjem letu 3.186 evrov.  O delih, ki jih lahko posameznik opravlja kot osebno dopolnilno delo, smo že pisali – podrobno preberite, ker so vrste dela omejene. Tipični primeri so izdelovanje voščilnic, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in pomoč v gospodinjstvu, kot je čiščenje stanovanj.

Preden vaša poslovna ideja zaživi, se morate odločiti, kakšno obliko podjetja boste registrirali. Postopek ustanovitve podjetja lahko hitro, enostavno in brezplačno opravite na naši VEM točki.  Naši izkušeni referenti vas bodo vodili skozi aplikacijo e-VEM in sproti poskrbeli, da bodo vse stvari ustrezno izpolnjene in morebitna vprašanja razjasnjena. Pomagali vam bodo tudi pri odločitvi, ali ustanoviti s. p. ali d.o.o.

Za hitro, brezplačno in enostavno registracijo podjetja pri nas si torej rezervirajte termin na naslovu data@data.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01 6001 530.

 

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja