Go to Top

Kaj se lahko naučimo iz lastnih napak?

Ljudje delamo napake. Natančneje, še vedno se išče človek, ki ni nikoli napravil nobene napake. Uspešne ljudi tako v grobem lahko razdelimo na tiste, ki so na poti naredili – s pomočjo sreče ali brez nje – manj napak in tiste, ki so se po napakah pobrali in se iz njih oziroma neuspeha nekaj naučili. Članek se bo osredotočil predvsem na slednje, saj sta povzročena napaka in neuspeh, ki sledi, lahko zelo boleča iz več vidikov. Ne gre oporekati modrosti, da se pravi zmagovalec pokaže šele takrat, ko je poražen.

Sprijaznimo se – nič ni popolno ali večno!

Kaj imajo skupnega Michael Jordan, Warren Buffet in številne druge legende na svojih področjih? Doživeli so mega uspeh in nikakor jih ni bilo sram priznati, da so se kdaj odločili napačno in doživeli neuspeh, npr. izgubili večjo vsoto denarja, napačno podali v ključnih trenutkih tekme, itd. Vsaka rast in zmagovalni ritem se enkrat ustavita in na to moramo biti pripravljeni. napake

Neaktivnost je slabša od napake

Ča se osredotočimo na popolnoma praktičen primer: v podjetju marljivo delate na enem izmed produktov in sčasoma ste ugotovili, da ena izmed lastnosti kupcem nikakor ni pogodu. Mar ni bolje, da sedaj vsaj veste, kaj je narobe, kot pa da nebi naredili popolnoma nič?

Lekcija se lahko uspešno uporabi v prihodnosti

Ogromno je vsakodnevnih primerov, ko nam nauk, ki smo ga doživeli ob preteklem neuspehu, povrne izgubo. Številni športniki se vrnejo po porazih še močnejši, saj so (zaradi zavedanja lastne napake) odpravili šibke točke.

Da se vaša podjetniška pot odvija v pravo smer že od samega začetka, obiščite naš seminar Abeceda poslovanja!

Pripravil: Gašper Meden

Kategorije Kadri Podjetništvo

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja