Go to Top

Kaj prinaša nova pokojninska zakonodaja

Prejšnji teden smo vas v novicah obvestili, da je državni zbor sprejel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki bo stopil v veljavo s 1.1.2013.

Bistvene novosti Zakona so:

  • V letu 2013 se bo lahko ženska upokojila z 58 leti, v kolikor bo dopolnila 38 let in 4 mesece pokojninske dobe, brez dokupa. Moški bo moral biti star 58 let in 4 mesece ter imeti 40 let pokojninske dobe brez dokupa, da bo prejemal polno pokojnino.
  • Ženska se bo lahko z 20 leti pokojninske dobe upokojila, ko bo dopolnila 61,5 let, moški pa 63,5 let.
  • S 15 leti zavarovalne dobe se bo ženska lahko upokojila, ko bo dopolnila 63,5 let, moški pa pri starosti 65 let.
  • Predčasno se bo lahko v letu 2013 upokojil moški, ki bo dopolnil 58 let in 4 mesece in bo imel za seboj 40 let pokojninske dobe in ženska, ki bo dopolnila 58 let ter imela 38 let in 4 mesece pokojninske dobe.

Nov zakon  uvaja maluse in bonuse za predčasen odhod v upokojitev oziroma podaljšanje  aktivnega dela ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev. Pri odmeri pokojnine, se zavarovancu za vsak mesec manjkajoče starosti, pokojnina trajno zniža za 0,3 odstotka. Če pa bo zavarovanec delal še naprej, kljub izpolnjevanju pogojev za upokojitev, bo do upokojitve vsak mesec prejemal 20 odstotkov predčasne pokojnine.

Obdobje za izračun pokojninske osnove, se v letu 2013 podaljša na 19 let (od leta 2014 dalje pa se upošteva najugodnejše povprečje mesečnih plač 24 zaporednih let).

Več o spremembah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter o spremembah davčne zakonodaje, boste zainteresirani podjetniki lahko izvedeli na seminarju z naslovom Biti ali ne biti normiranec ?, ki ga bomo v letu 2013 izvajali v našem podjetju. Več o seminarju si lahko preberete na sledeči povezavi, kjer se nanj lahko tudi prijavite.

Pripravila: Bogdana Rejc, DATA d.o.o.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja