Go to Top

Izpit iz varnosti in zdravja pri delu

Delodajalec mora delavce usposobiti za varno opravljanje dela. Če je delodajalec usposobljen, lahko sam pri sebi prevzame vodenje in zagotavljanje varnosti pri delu, mora pa opraviti izpit iz varnosti in zdravja pri delu. 

izpit iz varnosti in zdravja pri deluStrokovni izpit

Delodajalec, ki sam prevzame usposabljanje oziroma, ki zato pooblasti določeno osebo, mora opraviti splošni del strokovnega izpita.

Strokovni izpit je urejen v Pravilniku o opravljanju strokovnega izpita iz varnosti in zdravja pri delu. Razdeljen je na strokovni izpit in na splošni del strokovnega izpita.

Splošni del strokovnega izpita opravlja tudi delodajalec oziroma odgovorna oseba delodajalca, ki želi sam prevzeti vodenje in zagotavljanje varnosti pri delu.

Splošni del strokovnega izpita kandidat opravlja po programu, ki je določen v omenjenem Pravilniku.

Usposabljanje za varnost in zdravje pri delu

Delodajalec mora delavca usposobiti za varno opravljanje dela ob sklenitvi delovnega razmerja, ob razporeditvi na drugo delo, ob uvajanju nove tehnologije in novih sredstev za delo ter ob spremembi v delovnem procesu, ki lahko povzroči spremembo varnosti pri delu. Delodajalec mora zagotoviti usposabljanje delavcev v njihovem delovnem času in zanje brezplačno.

Od strokovnega izpita pa morate ločiti usposabljanje za varnost in zdravje pri delu in potrdilo, ki ga dobite po opravljenem usposabljanju. Slednje lahko opravite tudi na Data d.o.o. na Usposabljanju za varnost in zdravje pri delu.

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja