Go to Top

Inšpektorji zaračunali 1,7 milijona evrov zaradi dela na črno

Delo na črno so v minulem letu – od avgusta lani do letos – inšpektorji največkrat odkrili pri avtoprevoznikih, gostincih in gradbenikih. Odkar so prevzeli nadzor nad delom in zaposlovanjem na črno, so opravili dobrih 11 tisoč pregledov; pri 13 odstotkih pa so odkrili kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Inšpektorji

delo na črno

Največ pregledov so opravili pri avtoprevoznikih, gostincih, gradbenikih, cvetličarjih in vrtnarjih, pri vulkanizerjih in v avtomobilskih servisih, trgovcih, pekih, kmetih in predelovalcih.

Zaradi ugotovljenih 1.437 kršitev so spisali za 1,7 milijona evrov glob. Četrtina kršiteljev je oglaševala delo na črno, 14 odstotkov kršiteljev je na črno delalo, 11 odstotkov pa na črno zaposlovalo.

Zaradi dela na črno so kršitelji v povprečju plačali slabih 1.200 evrov globe.

Klikni in deli

Inšpektorji so 235 kršiteljem tudi prepovedali opravljanje dela na črno oziroma zaposlovati na črno ter izrekli preko 1.300 drugih prekrškovnih ukrepov.

izobraževanje

Poznate vse oblike dela in zaslužka ter njihovo obdavčitev?

Ko v podjetju potrebujete novega sodelavca, a ne za polni delovni čas, lahko izbirate tudi med drugimi oblikami zaposlitve.

Več informacij

Med kršitelji inšpektorji največkrat odkrijejo delodajalce, ki jih obravnavajo že zaradi neplačevanja davkov in prispevkov za zaposlene, nepredlagatelje obračunov ter neplačnike prispevkov za socialno varnost. Najpogosteje gre sicer za kršitev, ko je delo za delodajalca opravljal delavec brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi oziroma ni bil prijavljen v obvezna socialna zavarovanja.

Slabih 40 odstotkov vseh pregledov so inšpektorji opravili zaradi prijave dela na črno.

Klikni in deli

Na Finančni upravi RS pravijo, da so k učinkovitemu nadzoru pripomogle mobilne enote inšpektorjev in komunikacijski center, ki tudi konec tedna skrbi za sprejem klicev in obveščanje inšpektorjev o sumih kršitev. Inšpektorji lahko tako nadzor opravijo nemudoma. “To je tudi pripomoglo k temu, da je bilo odkritega več dela na črno tujih državljanov ob koncu tedna, ko je največkrat šlo za prodajo različnega blaga od vrat do vrat,” dodajajo na Fursu.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja