Go to Top

Informativni izračun dohodnine 2016: Prvi sveženj že na poti

V prvih dneh aprila nekateri že lahko pričakujete informativni izračun dohodnine 2016.

izobraževanje

Bi radi sami vodili svoje enostavno knjigovodstvo? Po obisku naše delavnice to ni nič težkega.

Več informacij

Finančna uprava bo danes zavezancem po pošti na dom poslala prvi paket informativnih izračunov dohodnine za lansko leto. Prihodnji teden bo tako informativni izračun dohodnine 2016 prejelo približno milijon zavezancev – to so običajno tisti, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane ter nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Prijava na izobraževanje

Kako preveriti, kdaj dobite informativni izračun dohodnine 2016?

informativni izračun dohodnine 2016

Z vpisom svoje davčne številke na portal eDavki boste dobili povratno informacijo, če je informativni izračun za to davčno številko že sestavljen in kdaj predvidoma bo odpremljen. Poleg tega pa bo, ko bo informativni izračun dohodnine 2016 pripravljen, za pregled na voljo tudi v sistemu eDavki.

Morda vam bosta v pomoč pri izračunih tudi kalkulatorja za informativni izračun dohodnine in olajšav za otroke, ki smo ju pripravili v podjetju Data:

Ob prejemu izračuna preverite pravilnost podatkov

Potrebujete davčni nasvet? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Ko boste prejeli informativni izračun dohodnine 2016, bodite pozorni na pravilnost podatkov – preverite jih. Če se z izračunom strinjate, namreč ta po poteku roka za ugovor samodejno postane odločba. To pomeni, da boste morali v ustreznem roku le še doplačati morebitno premalo plačano dohodnino oziroma boste preveč plačano dohodnino prejeli na bančni račun. Če pa se z izračunom ne strinjate, imate do 3. maja 2017 čas za ugovor.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij 2017, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na TRR 1. junija 2017.

Približno pol milijona ostalih zavezancev bo informativni izračun dohodnine 2016 prejelo čez dva meseca, torej konec maja.

Prijava na izobraževanje

Morda vas zanima tudi:

Komentarjev (4)

 • Tomaž 12. Aprila 2017 - 13:25 Odgovori

  Zanimam me, zakaj informativni obračun dohodnine ni izdan vsem naenkrat? Saj gre verjetno za čisto avtomatiko.
  Ali se podatke po preteku obračunskega obdobja lahko spreminjajo? Od česa je to odvisno?
  Ali pravilno predvidevam, da obračun najprej prejmejo tisti, ki morajo plačati razliko, tisti, ki razliko prejmejo nazaj od države, pa pridejo na vrsto kasneje?

  Hvala za obrazložitev!

  • Dominika Ahačič 12. Aprila 2017 - 14:47 Odgovori

   Spoštovani,
   z vašim vprašanjem se morate obrniti direktno na pristojni finančni urad. Kontakti so dostopni na spletni strani FURS. Lep pozdrav, Data d. o. o.

 • Tim Tajić 7. Junija 2017 - 22:11 Odgovori

  Meni še niso poslali obračuna dohodnine pa smo že 7.6.2017.
  Kdaj lahko pričakujem obračun in ali to kaj pomeni, da tako zamujajo?
  l.p. T

  • Dominika Ahačič 9. Junija 2017 - 9:50 Odgovori

   Spoštovani!

   Z vpisom vaše davčne številke na portalu eDavki boste dobili povratno informacijo, če je informativni izračun za to davčno številko že sestavljen oziroma kdaj je bil odpremljen. Za vse ostale informacije je pristojna Finančna uprava RS, zato se z vašim vprašanjem obrnite na eno izmed njenih izpostav.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja