Go to Top

Do ideje z oblikovalskim razmišljanjem

Vsak je v procesu nabiranja idej velikokrat naletel na t.i. »blokado« v smislu kreativnosti (ali ang. writer’s block). Razmišljate v prazno (kakopak brez uspeha), lahko se vam zaplete nekje na sredini ali pa ste zgroženi priznali, da z dosedanjo zamislijo tavate v temi oziroma ste prišli do spoznanja, da je ideja preprosto neuporabna.

Do ideje z oblikovalskim razmišljanjemRazmišljati kot t.i. dizajner oziroma slovensko oblikovalec, bo pomenilo prijetno osvežitev pri načinu nabiranja idej. Naj vas sam naslov ne zavede, saj za to ne potrebujete oblikovalskih talentov ali biti oblikovalec.

Zapišite vse, kar vam pade na pamet

t.i. brainstorming se morda zdi na trenutke nesmiseln, češ da gre velikokrat za preveliko uporabo domišljije. Vendar pa lahko med poplavo idej, sploh če vas je več, najdete nekaj zelo koristnih oziroma uporabnih.

Spremljajte, kako delujejo in se obnašajo uporabniki

Analize se prevečkrat nanašajo le na branje podatkov in grafov, kar ni vedno dovolj za razvoj pravih rešitev. Poskusite s preučevanjem obnašanja uporabnikov dobesedno: kaj jih muči, kaj potrebujejo, kaj jih jezi, itd. Pokojni Steve Jobs je najverjetneje ena najbolj znanih osebnosti, ki se je znal dobro postaviti v kožo potrošnika.

Poslužujte se “delovnih” verzij izdelkov in/ali storitev

Prototipi izdelkov so lahko zelo koristna pridobitev, saj jih lahko uporabnikom ponudite v preizkus. Tudi npr. razvijalci videoiger še pred samo izdajo organizirajo prave turnirje , kjer lahko uporabniki izdelek preizkusijo in povejo svoje mnenje.

Se odločate za ustanovitev podjetja in imate “pravo” idejo?  Le na dan z njo, pri vsem ostalem pa vam lahko pomagamo v podjetju Data d.o.o. Pri nas lahko brezplačno ustanovite podjetje, še pred samo ustanovitvijo pa lahko koristite do 30 ur brezplačnega svetovanja. Za uvodni sestanek nas pokličite na 01 600 1530 ali pa nam pošljite elektronsko sporočilo na data@data.si.

Vljudno pa ste vabljeni na Dneve podjetništva, kjer boste lahko poslušali številna zanimiva in brezplačna predavanja!

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja