Go to Top

Bitstampu hekerji ukradli za štiri milijone evrov bitcoinov

Slovenska borza bitnih kovancev Bitstamp še naprej ostaja zaprta – hekerji naj bi namreč z njihovih strežnikov ukradli okoli 19.000 bitnih kovancev (4,3 milijona evrov).

Bitstampu hekerji ukradli za štiri milijone evrov bitcoinovNa borzi podrobnosti niso pojasnili, zapisali so le, da imajo “več kot dovolj rezerv”, da pokrijejo izgubljene bitne kovance. Hekerji naj bi sicer odnesli le “majhen delež” vseh bitnih kovancev – bitcoin borze namreč ravno zaradi takšnih primerov veliko večino bitnih kovancev shranjujejo na računalnikih, ki niso povezani v internet.

Kot so še zapisali na spletni strani, naj bi delovanje borze znova vzpostavili v nekaj dneh, o vdoru pa da so že obvestili pristojne organe.

Osnovan v Kranju, zdaj deluje v Londonu

Bitstamp je nastal v Kranju leta 2011, kasneje pa sta ustanovitelja Nejc Kodrič in Damijan Merlak sedež podjetja preselila v London. Po propadu japonske borze Mt Gox v začetku lanskega leta je Bitstamp nekaj časa zasedal položaj največje borze na svetu, v zadnjem mesecu pa je z okoli šestodstotnim tržnim deležem zasedal tretje mesto.

Bitni kovanci so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost enega bitnega kovanca povzpela na dobrih 1.100 dolarjev. Sledil je strm padec in propad nekaterih borz, med drugim tudi takrat največje borze Mt Gox, ki je aprila lani razglasila tečaj. Danes je en bitni kovanec vreden okoli 270 dolarjev.

Digitalna valuta se sicer kljub težavam počasi uveljavlja. Plačila v bitnih kovancih sprejema vse več uveljavljenih podjetij – sredi decembra je plačevanje z bitcoini omogočil ameriški tehnološki velikan Microsoft, spletna enciklopedija Wikipedija pa donacije v bitnih kovancih sprejema že od avgusta lani.

Bitcoini postajajo vedno bolj priljubljena metoda plačila tako v tujini kot pri nas. Če vas zanima več o plačevanju z bitcoini, vabljeni na naš seminar Metode plačevanja na spletu in davčna obravnava.

Vir: RTVSLO

Pripravila: Anja Grahek


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja