Go to Top

Gospodarska diplomacija v pomoč podjetništvu?

Gospodarska diplomacija je bila ena izmed osrednjih tem na posvetu slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju.

Projektni forum in Izzivi gospodarskega razvojaTe dni je na Brdu pri Kranju potekal posvet slovenske diplomacije, kjer so obravnavali tudi vprašanje, kako lahko gospodarska diplomacija pomaga slovenskemu gospodarstvu.

Posveta so se udeležili tudi predstavniki več kot 50 slovenskih podjetij, ki so imeli tudi ločene pogovore z vodjami diplomatskih in konzularnih predstavništev Slovenije v tujini.

Minister Karl Erjavec je izpostavil, kako pomembna je gospodarska diplomacija v slovenski zunanji politik. Uvrstil jo je med prioritete nove strategije za zunanjo politiko. Dejal je, da bo kljub določenim uspehom vlade, leto 2014 velik izziv za Slovenijo.

Ministrstvo za zunanje zadeve si bo še naprej prizadevalo za poslovne priložnosti na tujih trgih. Posebej je pohvalil ustanovitev Slovenskega podjetniškega kluba, o katerem smo že pisali.

Gospodarska diplomacija so aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini, s katerimi se ščiti, uveljavlja in promovira interese slovenskega gospodarstva v tujini. Na teh predstavništvih deluje 27 ekonomskih svetovalcev. Za namen uspešne in koordinirane gospodarske diplomacije je bil na Ministrstvu za zunanje zadeve ustanovljen tudi Direktorat za gospodarsko diplomacijo, s katerim je Ministrstvo dobilo izključno pristojnost usmerjanja gospodarske diplomacije.

Upajmo, da bo slovenska gospodarska diplomacija v pomoč podjetništvu, saj je ustanovitev podjetja v Sloveniji sedaj lažja kot kadarkoli.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb[hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja