Go to Top

Gojenje polžev kot podjetniška dejavnost

Najprej gojenje polžev, nato restavracija in zatem še novoletna večerja »avec-escargot«.

Gojenje polžev je po navedbah, sicer odvisno od lokacije gojenja, opisana kot izjemno donosen posel, ki sicer zahteva kar nekaj predhodnega znanja. Je pa gojenje polžev opisano tudi kot dejavnost, za katero potrebujete kar veliko mero potrpežljivosti, saj so donosi šele po 18-24 mesecih.

Ustanovitev podjetja

Gojenje polžev ni le za kulinarične namene

Gojenje se lahko izvaja za kulinarične namene, kot tudi kozmetične, krmilne ter druge. Poleg polžev samih je gojenje tako namenjeno tudi pridobivanju polžje sline, in polžjih jajčec, ki se uživajo kot nekakšen kaviar. Gojenje polžev se drugače imenuje tudi »helikultura«.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Na SPOT točki Data lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Za gojenje polžev je potrebna registracija primerne pravne oblike

Za gojenje je potrebno imeti registrirano primerno pravno obliko. Vsekakor pa se lahko z gojenjem ukvarjate tudi če imate registriran s.p. ali d.o.o.. Potrebno bo seveda imeti primerno dejavnost, torej Reja drugih živali (01.490). Prednost registracije s.p.-ja ali d.o.o. je ravno v tem, da lahko opravljate več raznolikih dejavnosti poleg teh, ki so navadno povezanih s kmetijstvom. V praksi se potemtakem takšni podjetniki ukvarjajo še s trgovino, izobraževanjem, svetovanjem in ostalimi njihovimi dejavnostmi ter hobiji.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Na naši SPOT točki lahko registrirate status samostojnega podjetnika (s.p.) ali družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) brezplačno in hitro. Poleg samega postopka se lahko poslužite tudi osebnega svetovanja ob registraciji.

Gojenje polžev je potrebno prijaviti

Gojenje je potrebno prijaviti pred opravljanjem dejavnosti. Vpisati je potrebno dejavnost v Evidenco imetnikov rejnih živali (EIRŽ), ki jo vodi Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Vsakršne objekte za gojenje potrebno prijaviti tudi pri območni enoti Veterinarske uprave Republike Slovenije

Informativni izračun plače

Zakon o ohranjanju živali za gojenje polžev, tako domorodnih ali tujerodnih prosto živečih vrst, zahteva pridobitev dovoljenja, ki ga izda Agencija RS za okolje (ARSO). V primeru tujerodne prosto živeče vrste, je potrebno izdelati presojo tveganja za naravo. Več o temu si preberite na spletni strani Ministrstva za okolje in prostor.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja