Go to Top

FURS nad izkoriščanje sistema normirancev

V letošnjem letu morajo biti podjetniki, ki poslujejo na podlagi normiranih odhodkov pozorni tudi na spremenjene pogoje za obvezni izstop iz sistema normirancev. Finančna uprava RS (Furs) bo namreč izpolnjevanje pogojev za ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov poostreno nadzorovala. Normiranci bodo morali v postopkih davčnega nadzora ustrezno pojasniti in dokazati, da pri njihovem poslovanju ne gre za zlorabo instituta normiranosti. Katere so še druge pomembne novosti sistema normirancev, smo pojasnili v prispevku Normiranci v 2018 v dveh zakonih.

>>> Se odločate za ustanovitev podjetja? Kaj morate vedeti, če kot bodoči podjetnik nameravati poslovali na podlagi normiranih odhodkov, vam povemo na izobraževanju Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?.

Ste sveži normiranec in niste povsem prepričani kakšne so vaše obveznosti?

Nov prag za izstop iz sistema normirancev

V skladu z zadnjimi spremembami Zakona o dohodnini (ZDoh-2; 14. odstavek 48. člena) je bil uveljavljen nov prag za izstop iz sistema normirancev.

Tisti zavezanec, čigar povprečje prihodkov iz dejavnosti v dveh zaporednih predhodnih let presega 150.000 evrov, mora davčno osnovo ugotavljati na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov. Voditi mora tudi ustrezne poslovne knjige in evidence.

To pomeni, da lahko zavezanec ostane v sistemu, če ima v dveh zaporednih predhodnih letih skupno do 300.000 evrov prihodkov.

>>> Če imate glede obdavčitve kakršnakoli vprašanja, vam v podjetju Data nudimo kakovostno davčno svetovanje.

sistema normirancev

Pri tem se v določenih primerih k prihodkom zavezanca štejejo tudi prihodki drugih, z njim povezanih oseb. Seštevanje prihodkov povezanih oseb velja tako za vstop kot za izstop iz sistema normirancev.

Kdo so povezane osebe in kako Furs pojasnjuje seštevanje prihodkov pri normirancih, preberite v prispevku Furs pojasnjuje seštevanje prihodkov pri normirancih. Furs v posebnem pojasnilu navaja tudi vrsto primerov, kjer bi lahko obstajal sum izkoriščanja sistema normiranih odhodkov. Vsak zavezanec pa mora sicer sam presojati, kdaj gre pri poslovanju s povezanimi osebami za tehtne ekonomske razloge, zaradi katerih se prihodki povezanih oseb ne seštevajo.

>>> Ko je registracija s. p. za vami, si boste zagotovo prizadevali znižati stroške poslovanja. K temu lahko pripomore tudi odločitev, da svoje knjigovodstvo vodite sami. Tega opravila se lahko hitro naučite na naši delavnici Kako voditi svoje enostavno knjigovodstvo?. Če bi kljub temu raje račune prepustili izkušenim strokovnjakov, pa preverite, kaj ponuja naš računovodski servis.

Ob ustanovitvi podjetja morate znižati stroške poslovanja. Eden izmed načinov je vodenje svojega knjigovodstva.

Izkoriščanje sistema normirancev

Za spremembo zakonodaje so se na Ministrstvu za finance odločili, ker so zaznali številne primere zlorab sistema normirancev.

Kot so zapisali v obrazložitvi, gre največkrat za primere, ko oseba opravlja delo preko s. p.-ja, čeprav so prisotni vsi elementi delovnega razmerja. Več o tem, da delo preko s. p. za enega naročnika ni zakonito, smo že pisali v prispevku Redno delo prek s. p. ni zakonito.

Prepričani so tudi, da je pretekli sistem spodbujal prikrivanje prihodkov. Pa tudi verižno ustanavljanje podjetij preko različnih statusnih oblik med povezanimi osebami. Seveda z namenom, da se ohranijo pogoji za obstoj v sistemu normirancev.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja