Go to Top

Evropska komisija Sloveniji izboljšala oceno gospodarske rasti, a treba jo je vzeti tudi kot opozorilo

Evropska komisija (EK) je Sloveniji izboljšala oceno gospodarske rasti za prihodnji dve leti, na finančnem ministrstvu pa menijo, da je ocena vprašljiva, saj ni skladna z makroekonomskimi kazalci.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Ali veste, kako uveljaviti strošek nakupa avtomobila in druge opreme?

Več informacij

Evropska komisija je pred nekaj dnevi podala zimsko napoved gospodarskih gibanj za Slovenijo, in sicer na 2,5 odstotka za leto 2016 ter na tri odstotke za leti 2017 in 2018. Ugotavljajo še, da je proizvodna vrzel, to je razmerje med potencialnim in dejanskim BDP, v Sloveniji že v letu 2017 pozitivna. To pomeni, da je raven dejanskega BDP presegla potencialnega in da se gospodarstvo že pregreva.

Prijava na izobraževanje

oceno gospodarske rastiTo pa, kot pišejo na Ministrstvu za finance (MF), ni skladno z makroekonomskimi kazalci.

“Na ministrstvu menimo, da je ocena Komisije glede pozitivne proizvodne vrzeli v Sloveniji v letu 2017 in 2018 vprašljiva. Opozoriti je treba tudi, da ocena strukturnega primanjkljaja temelji na predpostavki, da v naslednjih dveh letih ne bodo sprejeti nikakršni dodatni ukrepi za doseganje ciljnih saldov sektorja država,” pišejo.

Prijava na izobraževanje

Dodajajo, da je zato oceno EK treba vzeti tudi kot opozorilo. V smislu, da je potrebno s strukturnimi spremembami za kratkoročno in dolgoročno obvladovanje javnih financ nadaljevati tudi v prihodnosti. Izpostavljajo področja zdravstva, pokojninskega sistema, sistema plač javnih uslužbencev in drugih.

“Če smo v višji fazi gospodarskega cikla, nominalno znižanje primanjkljaja ne pomeni nujno tudi strukturnega izboljšanja (vpliv višjih prihodkov),” so še zapisali v sporočilu za javnost.

EK izboljšala oceno gospodarske rasti, kaj še napoveduje?

  • Pričakovano nadaljevanje rasti domače potrošnje in izvoza,
  • krepitev zasebnih investicij,
  •  boljši kazalci zaupanja, pozitivno se odziva zaposlenost, čemur postopoma sledi tudi rast plač,
  • z ugodnejšo rastjo pa se postopoma nekoliko krepi inflacija, ki naj bi po oceni Evropske komisije v letu 2017 dosegla 1,1 odstotka ,v letu 2018 pa že 2,3.

Vir: Ministrstvo za finance

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja