Go to Top

Dostopnost finančnih virov za podjetja

Banka Slovenije je izvedla anketo o dostopnosti finančnih virov za podjetja. Dostopnost finančnih virov za mala in srednja podjetja v letu 2014 ne bo boljša. Pogoji po dejavnostih so bolj izenačeni kot v letu 2012, situacija se je malenkost izboljšala za podjetja v gradbeništvu.

banka slovenijeBanka Slovenije je na včerajšnji seji obravnavala tudi rezultate ankete, katere glavna tema je bila dostopnost finančnih virov za podjetja. Namen ankete je pridobiti mnenje podjetij o financiranju v Sloveniji. Anketo je bila izvedena že tretjič zapored.

Anketa je pokazala, da je mala in srednja podjetja tudi v letu 2013 najbolj omejevala plačilna nedisciplina, sledi pa konkurenca, predpisi, stroški proizvodnje ali dela ter dostopnost do financiranja. Mala in srednja podjetja so v letu 2013 veliko manj povpraševala po zunanjih virih financiranja kot v letu 2012, vloženih je bilo manj vlog in na splošno so bila še manj uspešna kot v letu 2012.

Mala in srednja podjetja so negativno ocenila stanje v okolju ni poslovne partnerje, stanje svoje podjetja pa so ocenili bolje kot ostale dejavnike.

Dostopnost finančnih virov za mala in srednja podjetja v letu 2014 ne bo boljša. Pogoji po dejavnostih so bolj izenačeni kot v letu 2012, situacija se je malenkost izboljšala za podjetja v gradbeništvu. Tudi velika podjetja imajo enako mnenje o financiranju podobno mnenje.

V anketi so bili analizirani odgovori 974 podjetji.

Za ustanovitev podjetja in poslovanje podjetja je dostopnost finančnih virov zelo pomembna. V našem članku smo že poročali o tem, kdaj se bo sprostil kreditni krč. UMAR nam je odgovoril, da ob skorajšnjem začetku sanacije bančnega sistema pri napovedi makroekonomskih gibanj ne pričakujejo, da se bodo razmere začele postopno izboljševati. Predvidevajo pa, da se bo krčenje kreditne aktivnosti po letošnjem 10 odstotnem zmajšanju umirilo. Ustavitev zmanjševanja kreditov pričakujejo šele v letu 2015.

Koristne nasvete glede nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov, ki jih še lahko pridobite v Sloveniji in na evropskih razpisih, lahko izveste na našem brezplačnem seminarju.

Pripravila M. Guček

Pridružite se nam na naši Facebook strani s klikom na gumb [hr]

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja