Go to Top

Domača pisarna – ali vaš delovni prostor ustreza pogojem?

Domača pisarna je prostor, kjer opravljate delo, ko delate od doma. Ste morda eni izmed tistih, ki delo od doma opravljate kar iz kavča ali izza jedilne mize? Delo na površinah, ki temu niso namenjene, ni priporočljivo. Sicer pa se za oddaljeno delo odloča vse več delodajalcev. Tudi če odprete s. p. in se odločite, da boste delali od doma, je priporočljivo, da vaša domača pisarna ustreza delovnim pogojem. Pri tem vam lahko svetujemo tudi mi. Pokličite nas na 01 600 1530 ali termin svetovanja rezervirajte na data@data.si.

Ustanovitev podjetja!

Domača pisarna – delovni prostor naj bo ločen od prostora za druge aktivnosti

Kako si boste uredili prostor za delo od doma, je predvsem odvisno od prostora v stanovanju ali hiši. Živite v majhnem stanovanju ali v veliki hiši? Imate doma še babice, otroke, pse in mačke? Od vaših bivanjskih okoliščin je odvisno, kako bo izgledala vaša domača pisarna. V vsakem primeru morate najti miren prostor v stanovanju. Če si torej ne morete privoščiti celega prostora, ki bi lahko bil vaša domača pisarna, morate svoj kotiček najti drugje. Pomembno pa je, da delovni prostor ločen od prostora za druge aktivnosti. Zato delo na kavču ali za jedilno mizo ni priporočljivo.

Izračun plače!

Ustanovitev podjetja

Normiranec sp – kaj morate vedeti?

Domača pisarna – kakšne so zahteve v povezavi z domačo pisarno

Ko se z delodajalcem dogovorite za delo od doma, mu morate tudi dokazati, da je vaš prostor primeren za opravljanje dela. Prva stvar, ki jo boste potrebovali, je pisalna miza. Zraven morate imeti dober stol, saj boste na njem preživeli več ur dnevno. Nekateri posamezniki se odločajo tudi za stoječe mize, ki njihovo domačo pisarno naredijo bolj »aktivno«.

Pogodba o zaposlitvi

Domača pisarna mora biti tudi ustrezno osvetljena. Najboljša je naravna svetloba, vendar je nimamo vedno na voljo. Sploh če imate manjši prostor, kjer ne morete imeti delovne mize ob oknu, boste potrebovali dobra svetila. Vendar tudi preveč svetlobe ni priporočljivo – ne sme se vam namreč bleščati od površine zaslona. Tretji pogoj, da bo vaša domača pisarna optimalna, je dobra prezračenost. Delovni prostor naj bi imel vsaj 8 kvadratnih metrov površine, tako da lahko med delom vstanete in si raztegnete noge.

Vse navedeno seveda velja tudi za vse, ki doma opravljate delo kot samostojni podjetniki ali opravljate delo preko svojih d.o.o.-jev.

Interni akti podjetja

Domača pisarna – tudi stvar delodajalca

Delodajalec mora torej preveriti, če vaša domača pisarna ustreza pogojem za delo. To stori z ogledom video posnetka ali fotografije vašega delovnega mesta. Lahko pa vam pošlje tudi vprašalnik. Delo od doma pa mora biti določeno tudi s pogodbo o zaposlitvi. V kolikor imate kakšno vprašanje glede pogodb, vam na pomoč priskočijo naši pravni svetovalci. Pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si in si zagotovite termin svetovanja.

Prijavite se na naše e-novice!