Go to Top

Izdane bodo dohodninske odločbe na podlagi ugovorov

Vsi tisti, ki ste ugovarjali prejetemu informativnemu izračunu dohodnine 2016, lahko nove dohodninske odločbe pričakujete v teh dneh, so sporočili s Finančne uprave RS (FURS).

izobraževanje

Na kaj moram biti pozoren kot normiranec?

Kakšne so davčne obveznosti normirancev?

Več informacij

Zakaj so zavezanci ugovarjali?

V zvezi z dohodnino 2016 je bilo izdanih 1.513.819 informativnih izračunov dohodnine. Zoper te izračune je pravočasno podalo ugovor 40.566 zavezancev.

Največ ugovorov (63, 1 odstotka) se je nanašalo na spremembe ali dopolnitve podatkov o vzdrževanih družinskih članih. Zaradi dopolnitve podatkov v informativnem izračunu, pa je bilo ugovorov le 0,99 odstotka, pojasnjujejo na FURS.

Informativni izračun dohodnine

Davki in dohodnina so tudi tema seminarjev, ki jih izvajamo v podjetju Data. Preverite vsebino Abecede poslovanja in posebnega seminarja, namenjenega normirancem.

Prijava na izobraževanje

Kdaj lahko zavezanci pričakujejo nove dohodninske odločbe?

dohodninske odločbeKot so pojasnili na FURS, bo v teh dneh z osebno vročitvijo izdanih 26.300 (64,83 odstotkov glede na vložene ugovore) odločb o odmeri dohodnine tistim zavezancem, ki so vložili ugovor zoper informativni izračun dohodnine.

Večina izmed njih, skoraj 67 odstotkov, je z vračili, z doplačili jih je skoraj 26 odstotkov, ostale dohodninske odločbe pa so brez vračila ali doplačila.

Povprečni znesek vračila sicer znaša 662,16 evra, povprečni znesek doplačila pa 576,86 evra.

Kdaj je rok za plačilo oziroma vračilo?

Rok za doplačilo dohodnine je 30 dni od datuma vročitve nove dohodninske odločbe. Prav tako pa bo v 30 dneh od datuma vročitve dohodninske odločbe izvršeno nakazilo na TRR zavezancem, ki imajo vračilo dohodnine.

Prijava na izobraževanje

Zavezanci pa se lahko zoper dohodninsko odločbo tudi pritožijo, če se z odmerjeno dohodnino ne strinjajo. Pritožba se pošlje v 15 dneh od dneva vročitve odločbe na naslov FURS, ki je naveden v pravnem pouku odločbe. Pri tem na FURS opozarjajo, da vložitev pritožbe ne zadrži izvršitve. To pomeni, da mora zavezanec kljub morebitni pritožbi davek plačati v 30 dneh od datuma vročitve odločbe. Če imate glede dohodninske odločbe ali pritožbe kakršno koli vprašanje, vam v podjetju Data nudimo tako davčno svetovanje, kot tudi pravno svetovanje.

Za ostale zavezance FURS nadaljuje postopke odmere dohodnine. Zanje bodo dohodninske odločbe izdane do 31. oktobra 2017.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja