Go to Top

Dohodnina – olajšava za otroke za leto 2015

Olajšava za otroke se staršem prizna za vsakega vzdrževanega otroka do dopolnjenega 18. leta starosti, dodatno dokazovanje za uveljavljanje olajšave pa pri še ne polnoletnih otrocih ni zahtevano.

olajšava za otroke

Posebna letna olajšava za otroke v letu 2015 znaša:

  • za prvega vzdrževanega otroka 2.436,92 evra,
  • za drugega vzdrževanega otroka 2.649,24 evra,
  • za tretjega vzdrževanega otroka 4.418,54 evra,
  • za četrtega vzdrževanega otroka 6.187,85 evra,
  • za petega vzdrževanega otroka 7.957,14 evra,
  • za vsakega nadaljnjega vzdrževanega otroka se višina olajšave poveča za 1.769,3 evra glede na višino olajšave za predhodnega otroka,
  • za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, 8.830 evrov.

Olajšava za otroke – kaj se najbolj izplača?

Ker je olajšavo mogoče izkoristiti po mesecih, mora vsaka družina preračunati, kaj je v njihovi situaciji, glede na število otrok in višino prihodkov, najbolj smotrno. Možno je, da bo najbolj smiselno, da en starš  v družini z dvema otrokoma uveljavlja olajšavo za npr. za oba otroka za tri mesece, drug pa za oba otroka za devet mesecev.

Kaj točno je najboljše za vašo družino, si preračunajte z našim kalkulatorjem!

Izračun dohodnine – olajšava za otroke

Vlogo, za uveljavljanje olajšave za otroke oziroma druge vzdrževane družinske člane morate vložiti zavezanci za dohodnino, ki je niste uveljavljali med letom, ali pa bi želeli podatke spremeniti. Če vloge ne boste oddali, vam na Finančni upravi RS olajšave za otroka ne bodo upoštevali pri izračunu dohodnine.

Mi smo že objavili nov kalkulator dohodnine za leto 2015!

Klikni in deli

Za koga velja olajšava za otroke?

Če za otroke skrbita oba starša, morata vlogo, da bo olajšava za otroke za leto 2015 pravilno obračunana, oddati oba starša. Oddati jo morate, kot vsako leto, do 5. februarja 2016. Če boste ta rok zamudili, jo boste lahko uveljavljali tudi kasneje kot ugovor na informativni izračun dohodnine. To bo sicer pomenilo, da boste morebitno preplačilo prejeli nazaj šele jeseni prihodnje leto.

izobraževanje

Do enostavnega poslovnega načrta že v 4 urah

Razmišljate os samostojni poslovni poti? Preden se odločite za ta korak si pripravite kakovosten poslovni načrt, ki vam bo olajšal vstop v podjetništvo, hkrati pa boste imeli z njim svoj cilj ves čas pred očmi.

Več informacij

Za starejše otroke oziroma druge vzdrževane družinske člane, morajo starši oziroma skrbniki dokazovati, da vzdrževanci niso zaposleni, ne opravljajo dejavnosti, nimajo lastnih sredstev za preživljanje oziroma so ta manjša kot je znaša olajšava za vzdrževanega družinskega člana. Prav tako se mora otrok, ki je že dopolnil 18. let, a je mlajši od 26. let šolati ter ne sme imeti dohodkov višjih od 2.436,92 evrov oziroma ne sme preseči dohodkov v višini olajšave za enega vzdrževanega otroka.

Starši lahko uveljavljajo tudi olajšavo za otroke, ki so že dopolnili 26. let, če se ob vseh že naštetih pogoji, če se še vedno šolajo, vendar niso na dodiplomski študij vpisani že več kot šest let ali na podiplomski študij že več kot štiri leta.

VIR: FURS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja