Go to Top

Dohodki iz kapitala: prijavite jih Fursu

So vaše finančno stanje v minulem letu izboljšali dohodki iz kapitala? Do 28. februarja jih morate napovedati Finančni upravi RS, da vam bo lahko od njih odmerila dohodnino. Sem sodijo tudi dohodki iz najemnin! Preverite tudi ostale roke za dohodnino 2017!

->>> Želite povečati svoje prihodke in donose? Razmislite o ustanovitvi podjetja! Kaj potrebujete za odprtje in kje začeti? Kaj se vam najbolj izplača? Preverite na skupinskem svetovanju!

Skupinsko svetovanje bo koristilo vsem, ki želijo razumeti razliko med s.p. in d.o.o. ter spoznati postopke pred, med in po ustanovitvi svojega podjetja.

->>> Preverite tudi ostale roke za dohodnino 20017!

Dohodki iz kapitala morajo v napoved!

Konec februarja se izteče rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine od dohodkov iz kapitala. Tj. dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov, obresti na denarne depozite, drugih obresti in dividend, dohodka iz oddajanja premoženja v najem ter napovedi za odmero davka od dobička od odsvojitve za izvedene finančne instrumente.

1. Dohodnina od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v RS ali EU

Napovedi za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah v RS ali EU davčnim rezidentom ni potrebno vložiti, če skupni znesek obresti niso presegle 1.000 evrov.

Nerezidenti – kdo so, preverite v prispevku – pa navedene napovedi niso dolžni vložiti ne glede na znesek doseženih obresti. 

Navedeni dohodki iz kapitala – prejete obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah – se napovedo preko portala e-Davki ali na obrazcu.

2. Dohodnina od obresti in dividend

Ne glede na to, ali gre za rezidente ali nerezidente, pa morajo davčni zavezanci vložiti napoved za odmero dohodnine od obresti ali dohodnine od dividend, kadar obresti oz. dividende izplača oseba, ki ni plačnik davka. Tudi to napoved zavezanci vložijo preko sistema e-Davki ali na obrazcih – za napoved za odmero dohodnine od obresti ali napoved za odmero dohodnine od dividend.

3. Dohodnina od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev in investicijskih kuponov

Enak datum morajo za oddajo napovedi upoštevati tudi rezidenti, ki so v minulem letu odsvojili vrednostne papirje, deleže v podjetjih ali investicijske kupone. Preko sistema e-davki morajo napoved oddati, če so v zvezi s tem opravili več kot deset transakcij – pridobitev v preteklih letih in obdavčljivih odsvojitev v preteklem letu. Če je bilo teh transakcij manj kot deset, pa lahko napoved oddajo tudi v papirnati obliki.

dohodki iz kapitala

V tej napovedi lahko davčni zavezanec uveljavlja zmanjšanje pozitivne davčne osnove za izgubo, ki jo je dosegel z odsvojitvijo drugih deležev, vrednostnih papirjev, investicijskih kuponov ali nepremičnin.

Napoved lahko za vse odsvojitve odda tudi nerezident.

4. Dohodnina od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov

Davčni rezidenti morajo do 28. februarja oddati tudi napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov. Napoved mora oddati, če je odsvojil finančni instrument, pridobljen od z vključno 15. 7. 2008 dalje. Pred tem datumom pridobljenih in kasneje odsvojenih finančnih instrumentov mu ni potrebno vpisovati. Če je opravil več kot deset transakcij, mora biti napoved vložena preko sistema e-Davki, če jih je bilo manj, pa lahko tudi na natisnjenem obrazcu.

POZOR: dohodke morajo napovedati tudi vsi, ki oddajajo nepremičnine!

Nenazadnje, dohodki iz kapitala so tudi prejete najemnine. Tudi najemnine morajo davčni zavezanci prijaviti do 28. februarja 2018. Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem morajo rezidenti oddati za vso premoženje, ne glede na to, ali ga oddajajo v Sloveniji ali v tujini, nerezidenti pa morajo oddati le napoved za najemnine za premoženje, ki ima vir v Sloveniji. Vlogo morajo oddati preko portala e-Davki ali na papirnatem obrazcu.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

->>> Večjih sprememb pri izračunu dohodnine v lanskem letu ni bilo, tako da se obračunava “po starem”.

Komentarjev (3)

 • pblanka 26. Februarja 2018 - 13:23 Odgovori

  Ali je potrebno vložiti obrazec: Dohodnina od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev tudi če si samo enkrat letno prodal vrednostne papirje in je bil znesek dobička manj kot 1.000 €?

  • Manca Borko Grimšič 27. Februarja 2018 - 14:50 Odgovori

   Pozdravljeni, prosimo, pišite nam na data@data.si, da bomo lahko podrobneje pogledali vašo situacijo in vam pripravili ponudbo za svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • pblanka 28. Februarja 2018 - 15:26 Odgovori

  Dobila sem informacijo da za prodajo vrednostnih papirjev pridobljenih s certifikatom ni potrebno vlagati ničesar.
  Hvala vseeno in lp,

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja