Go to Top

Deset nasvetov, kako varčevati

Sodite med tiste, ki se težko znajdejo v ponudbi varčevalnih in naložbenih produktov in niste povsem prepričani, ali prav razumete njihove dejanske lastnosti? Nič zato, saj je precej bolj pomembno, da najprej razmislite o svojih potrebah in ciljih. Šele ko boste izdelali svoj varčevalni načrt, razmišljajte o posameznih finančnih produktih. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo prišli prav pri načrtovanju.

1. Ne varčujte na kredit!

Varčevanje nima smisla, če ste vsak mesec v minusu, torej izkoriščate limit na računu. Preden začnete varčevati, se posvetite plačilu svojih dolgov. Težko boste namreč našli obliko varčevanja z donosom, ki bo večji od stroškov vašega kredita.

2. Ustvarite si zlato rezervo za nepričakovane izdatke!Deset nasvetov, kako varčevati

Ne dovolite, da bi vas okvara avtomobila ali podoben večji strošek prisilil v najem kredita, morda celo k (dragi) prekinitvi dolgoročnega varčevanja. Poskusite ustvariti rezervo vsaj v višini dvakratnika svojega mesečnega dohodka. Poskrbite, da bo ta denar dostopen čim prej. Najbolje bo, da ga hranite na varčevalnem računu ali kot kratkoročni depozit.

3. Zmanjšajte stroške!

Ste prepričani, da zares kupujete ugodno in kakovostno. Pri večjih nakupih vedno primerjajte ponudnike. Ne zanemarite pa tudi manjših nakupov. Redno preverjajte pogoje pri drugih ponudnikih telefonije, interneta, elektrike … in če se računica izide v vaš prid, zamenjajte ponudnika. Od vaše zvestobe ima korist predvsem ponudnik, zato se ne prepustite prepričanju, da je zamenjava ponudnika težavna in zapletena.

4. Varčujte za večje nakupe v prihodnosti!

Izračunajte, koliko denarja lahko mesečno namenite varčevanju. Razmislite o obročnem varčevanju, če pa ste denar že privarčevali in lahko dobro ocenite, kdaj ga boste potrebovali, sklenite bančni depozit. Tako boste lahko vsaj večji del sredstev za večje nakupe (npr. avtomobila, novih oken…) zagotovili sami in ne bo treba najeti kredita. Naj drugi plačujejo obresti vam, namesto da bi jih vi njim.

5. Razmišljajte tudi o bolj oddaljeni prihodnosti!

Ko ste uredili svoje finance in izdelali finančni načrt za izdatke v naslednjih letih, razmislite še o bolj oddaljenih dogodkih. Mogoče boste potrebovali dodatek k državni pokojnini, ali pa želite pomagati otrokom pri osamosvajanju in pri večjih finančnih izdatkih. Na to pomislite takoj, ko vam finančne razmere dovoljujejo in varčevati začnite takoj.

6. Ne pretiravajte s predolgo vezavo!

Svoj denar varčujte tako, da boste lahko z njim razpolagali, ko ga boste potrebovali. Predolga vezava škoduje dvojno. Če se vaše življenjske okoliščine bistveno spremenijo, boste mogoče potrebovali denar prej, odstop od pogodbe pa je lahko zelo drag. Ne podcenjujte tudi možnosti, da boste morda lahko že čez nekaj let varčevali z večjim donosom. Dolga vezava koristi le banki ali zavarovalnici. Varčujte torej raje v etapah.

7. Pri varčevanju ne pozabite na stroške!

Za upravljanje z vašim denarjem vam bodo pogosto zaračunali tudi stroške. Še posebej pri dolgoročnih naložbah bo uspeh vaše odločitve odvisen prav od stroškov. Dobro se pozanimajte o njih, saj vam bo skušal ponudnik prodati produkt z najvišjimi stroški.

8. Previdno pri “varnih” naložbah!

Če hočete doseči večji donos kot pri bančnem varčevanju, boste morali nekaj tvegati. Visok donos je pri garantirani glavnici malo verjeten. Če nočete tvegati, se odločite za bančno varčevanje z vnaprej določeno obrestno mero. Ste vedeli, da so trenutno obrestne mere za dolgoročne bančne depozite zelo ugodne? Še en razlog več, da ne zapletate.

9. Ne nasedajte obljubam o sanjskem donosu!

Vedno se najde kakšna delnica ali industrijska panoga, ki je imela v preteklem letu odličen donos. Ne verjemite, da bo tako rasla tudi v celotnem obdobju varčevanja. Visok donos pomeni tudi tveganje, da bo velika tudi izguba. Ne stavite vsega na enega konja. Ne tvegajte več, kot ste pripravljeni izgubiti in tveganje dobro razpršite!

10. Izbirajte med produkti, ki jih razumete!

Redki med vami na banki ali pa od zavarovalnega zastopnika še niste slišali pravljice o produktu, ki je rešitev za vse vaše težave in potrebe. Takšnega produkta seveda ni. Ne odločajte se za zapletene produkte, ki se uporabljajo za več različnih namenov in ki jih ne razumete. Raje varčujte preprosto, kot da bi vas opeharili za varnejšo prihodnost.

Vir: ZPS

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja