Go to Top

Katerih dejavnosti ne morete opravljati kot osebno dopolnilno delo?

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Ali veste, katerih dejavnosti kljub temu, da se na prvi pogled zdijo “primerne”, ne morete opravljati kot osebno dopolnilno delo?

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Vaš hobi je lahko vaš nov posel! Preverite, kako!

Več informacij

Večkrat se na nas obrnete bodoči podjetniki, ki vas zanima, če lahko določeno dejavnost opravljate v okviru osebnega dopolnilnega dela – ODD. ODD lahko priglasijo vse fizične osebe, dela pa ne smejo opravljati za drugo pravno osebo, za tuj pravni subjekt ali za samozaposleno osebo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Gre za vrsto opravljanja dela preko vrednotnice, dela pa so omejena, prav tako pa so omejeni letni prihodki iz tega naslova. Pisali smo že o tem, kdo kupi vrednotnico oseba, ki opravlja ODD in kdaj naročnik dela ter o tem, da so doseženi prihodki ODD omejeni. Ti v posameznem polletju koledarskega leta ne smejo presegati treh povprečnih mesečnih neto plač – gre za okoli 3.000 evrov. Morda vas zanima, če lahko s priglašenim ODD tudi oglašujete?

Če boste lahko vašo želeno dejavnost opravljati v okviru ODD, je odvisno od tega, če se le ta umešča na listo A oziroma na listo B dovoljenih dejavnosti.

ne morete opravljati kot osebno dopolnilno deloSeznam del z liste A:

 • občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;
 • občasna pomoč pri kmetijskih delih;
 • občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego;
 • občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti;
 • občasno prevajanje in lektoriranje;
 • občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;
 • občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Seznam del z liste B:

 • izdelava in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost in ki niso namenjeni zaužitju;
 • izdelava izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, popravilo in prodaja;
 • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;
 • mletje žita ter žganje apna in oglja na tradicionalen način in prodaja.

Lahko pa se odločite tudi za skok v podjetništvo! Rezervirajte si svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na [email protected]!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Katerih dejavnosti ne morete opravljati kot ODD?

Večkrat nas tako denimo sprašujete, če lahko denimo domačo peko in drugo pripravo jedi opravljate kot ODD. Zanimalo vas je tudi, če lahko masirate preko ODD, če lahko domača zdravila prodajate in proizvajate preko ODD. Večkrat se na nas obrnejo tudi stranke, ki jih zanima, če lahko domačo kozmetiko, kot so denimo domača mila, labele in podobno, proizvajajo in prodajajo v okviru ODD. Odgovor je – ne.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Furs v dokumentu o ODD namreč pojasnjuje, da je pri odločanju, katera dela se lahko opravljajo kot osebno dopolnilno delo, potrebno upoštevati tudi omejitve, ki izhajajo iz drugih predpisov, ki regulirajo izvajanje posameznih dejavnosti, predvsem z namenom varovanja zdravja ljudi in okolja (npr. priprava hrane, zdravstvenih pripomočkov, kozmetičnih izdelkov ipd. Pisali smo tudi že o tem, da tudi določeno hrano (gozdne sadeže, gobe …) lahko prodajate v okviru ODD, vendar ne v primeru, če te določene plodove gozda predelate!

Ob upoštevanju omejitev, ki izhajajo še iz drugih predpisov, peko piškotov ni mogoče priglasiti kot osebno dopolnilno delo. Peka peciva (ali kakšna druga peka ali predelava hrane, domačih zdravil, kozmetike ipd.) mora biti podvržena strogim higienskim in drugim standardom, zato ga ni mogoče opravljati kot osebno dopolnilno delo. Kaj še se ne smatra pod ODD, si lahko preberete v pogostih vprašanjih in odgovorih (Furs).

Preverite, če ste med osebami, ki lahko odpre ODD.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Komentarjev (4)

 • Biserka Ogorevc 16. Februarja 2017 - 10:52 Odgovori

  Pozdravljeni,
  zanima me, če imate svoja brezplačna predavanja posneta? Vaša me predavanja zanimajo, samo žal nisem iz Ljubljane

  LP Biserka

  • Monika Kern 16. Februarja 2017 - 12:22 Odgovori

   Spoštovani,

   hvala za vaš komentar. Seminarje izvajamo le v Ljubljani na našem sedežu in jih ne snemamo.

   Če boste kdaj v prihodosti načrtovali pot v Ljubljano, pa vam predlagamo, da jo združite z obiskom kakšnega izmed naših izobraževanj. Naš najbolj obiskani brezplačnik Zasluži denar s hobijem ali idejo je na programu vsak teden. V kolikor bi vas zanimal vnaprejšnji termin, nas lahko pokličete na 01 600 1530 ali nam pišete na [email protected] in vam ga sporočimo.

   Prijeten dan želimo,
   Data d. o. o.

 • Urška Jeraj 24. Decembra 2019 - 6:20 Odgovori

  Zivjo. Zanima me, ce se program Zasluzi denar s hobijem ali idejo izvaja tudi v katerem drugem terminu (drug dan in ura v tednu)? Hvala za odgovor, Urska

  • Tjasa Dobnik 31. Decembra 2019 - 9:13 Odgovori

   Pozdravljeni.

   Zahvaljujemo se vam za vprašanje. Termini seminarjev so razpisani kontinuirano preko celega leta. Svetujemo vam, da spremljate najave in se prijavite na termin, ki vam najbolj ustreza.

   Lep pozdrav,
   DATA d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja