Go to Top

Davčne blagajne tudi pri prodaji na spletu

Davčne blagajne bodo morali imeti tudi prodajalci na spletu oziroma spletne trgovine. Zavezanci za davčno potrjevanje računov bodo vsi lastniki spletnih trgovin in njihovih podružnic, če imajo v Sloveniji sedež in opravljajo storitve, za katero so v skladu z DDV zakonodajo zavezanci za DDV.

davčne blagajne

davčne blagajne

Pri prodaji preko spleta morajo prodajalci blaga ali storitev račun izdati najkasneje v trenutku, ko od kupca prejmejo plačilo v gotovini ali gotovini enakovrednemu sredstvu in ko je opravljena dobava blaga oziroma storitve, pojasnjujejo na Finančni upravi RS v pojasnilih glede davčnih blagajn.

Ko pri prodaji preko spleta kupec plača s pomočjo plačilne ali kreditne kartice, mora biti račun izdan najkasneje ob dobavi. » V praksi bo praviloma izdan račun ob pošiljanju blaga kupcu oziroma ko bo blago odpremljeno. Ko bo izdan račun, ga je treba potrditi,« še dodajajo na Fursu.

Tudi v primeru, ko bo izdan račun za predplačilo, bo ta moral biti potrjen, če bo kupec zavezanec za DDV. Računa za predplačilo pa prodajalec ne rabi izdati, če je kupec fizična oseba. Računa za predplačilo prodajalec prav tako ne rabi izdati v primeru, ko je kupec davčni zavezanec, a je  prodajalec do roka za predložitev obračuna DDV izdal končni račun.

izobraževanje

Davčne blagajne

Če ste podjetnik in vam kupci plačujejo z gotovino, plačilnimi ali kreditnimi karticami, boste morali od 2. januarja 2016 dalje uporabljati davčno blagajno. Izjem po zaključku prehodnega obdobja praktično ne bo več, zato se boste morali skoraj vsi podjetniki soočiti z davčnimi blagajnami.

Več informacij

Izjema bodo tuji ponudniki blaga preko spleta, ne glede na to, ali vrednost dobav v enem letu presega 35 tisoč evrov ali ne. Če presežejo ta prag, se morajo sicer sami identificirati za namene DDV pri nas.

Prav tako ne našim ne tujim spletnim trgovcem ne bo treba imeti davčne blagajne, če omogočajo plačilo s storitvijo Paypal. Zakon o davčnem potrjevanju računov (ZDavPR) predpostavlja, da je tako plačan račun plačan negotovinsko, zato davčno potrjevanje ne bo potrebno. Računov plačanih z nakazilom na transakcijski račun, ki je odprt pri ponudniku plačilnih storitev, namreč ne bo treba potrditi pri Fursu. Ker je Paypal ponudnik spletnih plačilnih storitev, velja enaka razlaga tudi zanj.

O davčnih blagajnah si lahko preberete še:

Komentarjev (13)

  • Miha 1. oktobra 2015 - 9:53 Odgovori

    Članek bi bil popolen, če bi poudarili laično, da nakazila na trr in paypal ne potrebujejo davčne blagajne.

    • Manca Borko Grimšič 1. oktobra 2015 - 15:26 Odgovori

      Pozdravljeni, komentar je na mestu, vendar bi vas povabili, da preberete tudi naše druge prispevke na to temo. Vsakič žal ne moremo povedati vsega. Berite nas še naprej! Hvala in lep pozdrav, Manca

  • Snežana Horvat 15. oktobra 2015 - 15:20 Odgovori

    Pozdravljeni,
    velja to samo za Paypal kot ponudnika storitev, ali na splošno za vse ponudnike plačilnih storitev?
    Torej stranka v podjetju plača račun preko POS ali spletne strani, denar prejme “ponudnik plačilnih storitev”. Ta denar/znesek nakaže po nekaj dneh podjetju, vendar zmanjšan za njegovo provizijo.
    Torej velja, da račune ni potrebno potrditi v kolikor je vmes ponudnik plačilnih storitev ali velja to izključno samo za Paypal.

    Hvala za odgovor

    • Manca Borko Grimšič 15. oktobra 2015 - 16:15 Odgovori

      Pozdravljeni,
      to velja za plačilo preko sistema PayPal in preko ponudnikov plačilnih storitev, ne pa tudi za plačilo preko POS terminalov. Plačilo preko POS terminalov se obravnava kot plačilo z gotovino.
      Lep pozdrav, Manca

  • Snežana Horvat 16. oktobra 2015 - 13:21 Odgovori

    Hvala za hiter odgovor.
    V primeru če nimamo POS terminalov in imamo samo spletno plačevanje naročil: Vsa plačila preko plačilnih kartic (Maestro/Mastercard ali Visa), ki jih naše stranke plačajo preko spleta – pridejo na račun pogodbenega ponudnika plačilnih storitev XX – ne Paypal. Plačila strank ponudnik plačilnih storitev XX nato, zmanjšana s pogodbeno provizijo, prenakažejo na račun podjetja – velja, da takih računov podjetje NE potrebuje potrjevati.

    • Manca Borko Grimšič 25. oktobra 2015 - 20:20 Odgovori

      Pozdravljeni,
      pojasnila Finančne uprave RS še čakamo. Ko jih dobimo, jih bomo objavili. Vabimo vas tudi, da se udeležite našega seminarja o Davčnih blagajnah, kjer v uri in pol povemo vse, kar morate vedeti o njih. Lep pozdrav, Manca

  • Alen 8. Januarja 2016 - 12:23 Odgovori

    Ali se potrebuje davčna blagajna v tem primeru tudi če nisi davčni zavezanec?
    V prvem odstavku čisto na koncu ste napisali pogoj, da je DDV zavezanec.

    • Manca Borko Grimšič 8. Januarja 2016 - 16:37 Odgovori

      Pozdravljeni,
      Omenjeno določilo se nanaša na podružnice tujih spletnih trgovin, ki imajo v Sloveniji sedež in z njimi opravljajo storitve, za katere so v skladu z DDV zakonodajo zavezanci za DDV.
      Še vedno velja enako – splošno – pravilo glede davčnega potrjevanja računov: zavezanci so vsi, ki vodijo poslovne knjige, izdajajo račune in za plačilo zanje prejemajo gotovino.
      Svetujemo vam, da se pridete na naš seminar Davčne blagajne, ki ga še izvajamo ravno zaradi takšnih vprašanj. Po njem boste najlažje presodili, kakšne so vaše obveznosti. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

  • Sašo M 12. Januarja 2016 - 11:01 Odgovori

    Zdravo,
    mene pa zanima ali potrebujemo davčno blagajno za spletno trgovino, kjer imamo pogodbo tako s pošto kot tudi z GLS službo, da nam denar kupnino nakazujejo na TRR, kar pomeni da z gotovino nimamo nikakršnega opravka.

    Hvala za informacijo…

    • Manca Borko Grimšič 12. Januarja 2016 - 12:44 Odgovori

      Pozdravljeni,
      odvisno je od tega, kako njim plačajo vaši kupci. Predlagamo vam, da se udeležite našega seminarja Davčne blagajne, kjer boste lahko postavili konkretno vprašanje oziroma že na predavanju dobili odgovor. Lep pozdrav, Manca, Data d. o. o.

  • Online Seller 23. Januarja 2016 - 20:05 Odgovori

    Braintree – Gotovinsko poslovanje – da ali ne?
    Paymill – Gotovinsko poslovanje – da ali ne?
    Najlepša hvala za jasen in kratek odgovor.

  • Vita Visočnik 8. Septembra 2016 - 18:07 Odgovori

    Pozdravljeni, mene pa zanima če kot kataloški prodajalec (npr. Avon, Orifleim) morem istaviti račun oz. potrebujem za to davčno blagajno in kako se to uredi?
    Hvala za odgovor.

    Lep pozdrav,

    Vita

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja