Go to Top

Davčna reforma za letos pospravljena v predal

Letos še ne bo davčnih sprememb, je na kongresu združenja delodajalcev včeraj napovedal finančni minister Dušan Mramor. Davčna reforma je tako vsaj začasno pospravljena v predal.

davčna reforma

Kot je povedal Mramor, so bili vsi odzivi na davčne spremembe oziroma o tem, kaj prinaša davčna reforma, razmeroma negativni. Največ kritik je letelo na predlagane spremembe pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Ministrstvo za finance je pripravilo predlog, po katerem bi bila stopnja davka za dobičke iz kapitala ob prodaji ves čas 25 odstotkov in se ne bi več zniževala glede na število let lastništva kot je to v veljavi sedaj. Po trenutno veljavnem Zakon o dohodnini (ZDoh-2) se z leti imetništva kapitala se stopnja obdavčitve znižuje. Najvišjo stopnjo je Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) povišal za odsvojitev kapitala v prvih petih letih iz 20 na 25 odstotkov, obdavčitev po dvajsetih letih imetništva pa je ostala neobdavčena (po petih letih imetništva je 15 odstotkov, po desetih 10 odstotkov, po petnajstih pa pet odstotkov).

Davčna reforma zamrznjena zaradi nasprotovanj

Zaradi množičnega nasprotovanja predlogom, kakšna naj bi bila davčna reforma, se je finančni minister odločil, da letos ne bo sprememb pri obdavčitvi kapitalskih dobičkov. Tudi ostalih davčnih sprememb vlada ne bo predlagala letos, temveč si bodo vzeli čas in iskali možne rešitve, ki bi imele pozitivne vplive tudi na gospodarstvo. Mramor je po srečanju z delodajalci sicer ocenil, da si vsi želijo davčnih olajšav.

Ob delodajalcih so predlaganim spremembam nasprotovali tudi sindikati. Niso se strinjali s predlogom za nagrajevanje uspešnosti. Po Mramorjevem predlogu bi lahko delodajalci 20 odstotkov od pozitivnega poslovnega izida pred obdavčitvijo namenili nagrajevanju delavcev. Vsak zaposleni bi lahko dobil do dve povprečni mesečni plači oziroma največ 5.000 evrov, ki bi bili deležni posebne davčne obravnave. Sindikati so predlaganemu nasprotovali, saj naj bi predlagano onemogočilo dvostranske dogovore med delodajalci in zaposlenimi.

Osnutke davčnih zakonov je finančno ministrstvo predalo v javno obravnavo 10. novembra 2015. Javnost je lahko svoje pripombe ministrstvu sporočilo do minulega petka.

Ob prodaji kapitalskih deležev oziroma ob odsvojitvah kapitala se lahko za nasvet obrnete na naše pravne in finančne strokovnjake. Dosegljivi so na elektronski pošti data@data.si ali po telefonu na 01 600 1530.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja