Go to Top

Dajatev na odjavljena vozila

S 1. aprilom 2018 bo začel veljati Zakon o dajatvah na motorna vozila (ZDajMV), ki uvaja dajatev na odjavljena vozila. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki v enem letu po odjavi vozila iz prometa tega ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

>>> Kako morajo biti ustrezno zapisani potni nalogi ter katera dokazila jim je treba priložiti, razlagamo na izobraževanju o potnih nalogih. Pridružite se nam! Preberite pa tudi prispevek o povračilu potnih stroškov.

Ste pri svojem poslovanju že iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kdaj in kako sestavim potni nalog?

Kdo bo moral plačevati dajatev na odjavljena vozila?

Dajatev na odjavljena vozila bodo plačevali lastniki vozil, katerih vozila so registrirana za prevoz največ devetih oseb skupaj z voznikom (8+1), lastniki vozil za prevoz blaga z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone in lastniki trikolesnih vozil (kategorije M1, N1 in L2e).

Lastniki vozil, ki bodo 1. aprila 2018 odjavili vozilo iz prometa, bodo postali zavezanci za plačilo te dajatve 1. aprila 2019. Dajatev bodo plačevali vsako leto.

Plačilu dajatve se lahko lastniki vozil izognejo v teh primerih:

dajatev na odjavljena vozila

  • če je iz evidence registriranih vozil razvidno, da je bilo vozilo dano v razgradnjo v skladu s predpisi o varstvu okolja,
  • če predložite policijski zapisnik, iz katerega izhaja, da je bilo vozilo ukradeno, ali
  • v primeru, da predložite dokazilo, da je bilo vozilo registrirano v drugi državi.

Dajatev za odjavljena vozila se sicer plačuje največ deset let od zadnje odjave vozila. Če se to v tem času znova registrira, začne ta rok ponovno teči ob naslednji odjavi vozila. Dajatev pa ne velja za vozila s statusom starodobnika.

Višina dajatve bo znašala 25 odstotkov obstoječe letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, vendar ne bo manjša od 25 evrov. Za vozila, ki imajo vgrajen samo električni pogonski motor, bo dajatev za odjavo znašala 20 (L2e) oziroma 25 evrov (M1 in N1).

>>> Informativni izračun neto plače

Cilj je zmanjšanje števila divjih odlagališč

Namen ukrepa je, da bodo lastniki sami poskrbeli za odjavljena vozila in da ta ne bodo končala na divjih odlagališčih v naravi ter tako dodatno onesnaževala in kazila okolja, so zapisali na Ministrstvu za infrastrukturo.

Potrebujete davčno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Pooblaščeni izvajalci bodo namreč ob razgradnji vozila poskrbeli tudi za okolju nevarne snovi in materiale, ki obremenjujejo okolje.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da cilj ukrepa ni pobiranje dajatev na odjavljena vozila. Ampak to, da bi lastniki kar se da hitro poskrbeli za odjavljeno vozilo.

>>> Imate zanimiv hobi ali pa dobro idejo? Kako lahko z njim/njo dodatno zaslužite, izveste na našem brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Komentar (1)

  • mitja osterman 30. Marca 2018 - 8:16 Odgovori

    Pa še to ceste so v Sloveniji vse bolj luknjaste le kam gre denar verjetno za železnice konkretno za projekt 2 tir šele sedaj vidim da ima Kovačiič še kako prav vlada ki dela tekoče posle teh novih davkov sploh nebi smela uveljavit le kdo je odgovoren zato kot vedno nihče.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja