Go to Top

Coworking – delitev prostora ter idej

Coworking je v Sloveniji relativno nov pojav. Pri coworkingu gre za inovativen in učinkovit pristop do dela, za filozofijo, ki vzpodbuja spontano mreženje nadarjenih posameznikov najrazličnejših profilov.

link-coworking

Coworking – deljenje prostora in idej; Foto:businessinsider.com

Coworking je sodoben način dela, ki samozaposlenim in drugim profesionalcem omogoča, da si občasno ali stalno delijo “sodelavni” prostor z drugimi ustvarjalci iz svoje ali sorodnih panog. V času, ko je vse več ljudi samozaposlenih, deljenje poslovnih prostorov pride prav z večih vidikov. Prvi je seveda stroškovni vidik, saj z deljenjem prostorov prihranimo precej stroškov. Drugi vidik je mreženje in spoznavanje z drugimi podjetniki. Na ta način lahko spoznavamo potencialne kupce ter pridobivamo nove poslovne partnerje. Tretji vidik je pridobivanje novih znanj in kompetenc – coworking je okolje v katerem sodeluje več ljudi, ki s svojimi idejami spodbujajo razvoj inovacij in novih pristopov.

Coworker je posameznik, ki se odloči, da si želi občasno ali stalno deliti “sodelavni” prostor. Tako pride do spontanega mreženja posameznikov, saj se povezujejo na projektih, si izmenjujejo izkušnje, si medsebojno pomagajo in skupaj ustvarjajo. Coworkerji lahko delajo na najrazličnejših področjih, v praksi pa se v coworking prostorih najbolj pogosto srečujejo ljudje najrazličnejših poklicev, ki najpogosteje delajo na področju kreativnih industrij, kot npr. oblikovalci, programerji, pisci, misleci, web načrtovalci, raziskovalci, vodje projektov, fotografi, arhitekti, umetniki, prevajalci, PR-ovci …

Pripravila Alenka Bizilj, DATA

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja