Go to Top

Če zbolimo na delovnem mestu, kako ukrepati?

Če zbolimo na delovnem mestu in imamo simptome virusa COVID-19, se moramo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), umakniti v ločen prostor, oziroma ohranjati vsaj 1,5 metra razdalje do sodelavcev. Po telefonu se nato posvetujemo z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik  v rednem delovnem času, dežurna zdravstvena služba izven delovnega časa), kjer prejmemo navodila o nadaljnjih ukrepih. Tudi če zbolimo ali ne je dobro poznati pravila in načela dobre higienske prakse!

Ste lastnik podjetja in vam je upadel promet? Se bojite, da bo do tega prišlo? V pravni službi DATA vam pomagamo pri pridobitvi državnih pomoči! Pišite nam na data@data.si .

Če zbolimo na delovnem mestu, ni nujno, da smo okuženi z virusom Covid-19

Bolezen COVID-19, ki jo povzroča novi koronavirus, je precej podobna drugim okužbam dihal, kot je npr. gripa. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino nad 38°C, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Podatki kažejo, da v kar 80 % bolezen poteka blago in jo ljudje prebolijo brez zapletov.

Informativni izračun plače

Za mesec marec je značilno obdobje viroz in prehladov

Potrebujete nasvet s področja delovnega prava? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Ker je tole obdobje tudi čas raznoraznih viroz in drugih oboljenj dihal za katerimi lahko zbolimo, je resnično pomembno, da se zaposleni v podjetjih, ki v tem času poslujejo,  še bolj kot običajno, držimo načel dobre higienske prakse. Kljub temu, da nas mediji ves čas bombandirajo s temi načeli, ni odveč ponoviti, katera pravila so to:

  • Roke si skrbno umivamo z milom in vodo, še posebej po kihanju in/ali kašljanju.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke z najmanj 60 % etanola.
  • Preden zakašljamo ali kihnemo, si pokrijemo usta in nos z robčkom ali zakašljamo in kihnemo v zgornji del rokava in ne v svojo dlan.
  • Pazimo, da se z rokami ne dotikamo oči, nosu in ust.
  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Če zbolimo, ostanemo doma.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi in poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Redno čistimo in po potrebi razkužujemo predmete in površine, ki se jih pogosto dotikamo (npr. kljuke, pulti, vse dostopne površine sten in oken, straniščna školjka, pipe umivalnikov ipd.).
  • Odsvetujemo splošno uporabo zaščitnih mask. Zaščitne maske so namenjene zdravstvenim delavcem, ki prihajajo v stik z osebami s sumom na okužbo, ter bolnikom, da zaščitijo druge pred širjenjem bolezni.

Če zbolimo, ostanimo doma

Zelo pomembno je, če zbolimo in v kolikor opazimo simptome okužbe dihal, da ostanemo doma, se posvetujemo s svojim zdravnikom in ravnamo v skladu z njegovimi navodili. Obvestimo delodajalca o svoji odsotnosti. Seveda pa moramo tudi doma upoštevati načela higiene rok in higiene kašlja.

 

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 530 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja