Go to Top

Biti normiranec ali voditi poslovne knjige

Biti normiranec ali voditi poslovne knjige

Biti normiranec ali voditi poslovne knjige – samostojni podjetniki imajo ob registraciji dejavnosti svojega podjetja na izbiro:

  • ali voditi poslovne knjige, po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva
  • ali imeti t.i. status normiranca in mu v tem primeru poslovnih knjig ni potrebno voditi . Davčna osnova se določi na podlagi prihodkov, zmanjšanih za zakonsko določenih 70% odhodkov

V kolikor se podjetniki odločijo za vodenje poslovnih knjig to v praksi največkrat pomeni, da se povežejo z izbranim računovodskim servisom, ki poskrbi, da so knjige vodene pravilno.

Seveda to pomeni za podjetnika takojšnji strošek poslovanja, zato velja razmisliti tudi o drugi opciji. Vendar NE POZABITE: med letom se izbranega sistema ne da spreminjati!

Biti normiranec ali voditi poslovne knjige –   Normiranec

Glavni kriterij, ki določa, kdaj se kot podjetnik lahko odločite za možnost, da knjig ne vodite je da letni prihodki ne presežejo 50.000. Ne glede na napisano, da normirancem ni potrebno voditi knjig, je potrebno vedeti, da morajo zagotoviti seznam izdanih računov.  S tem je omogočen pregled nad prihodki ter evidenco osnovnih sredstev.

POZOR: v kolikor je normiranec v sistemu DDV (zavezanec za DDV) mora voditi davčne evidence, ki so podlaga za pripravo obračuna DDV.

Kaj so prednosti in slabosti normiranca

Prednost normirancev« je v tem, da je omogočena manjša birokratizacija poslovanja in s tem tudi manjši administrativni stroški. Torej letna računovodska poročila se ne pripravljajo niti ne oddajajo. Oddati je potrebno le letni davčni obračun, ki pa je zelo poenostavljen in ga lahko podjetniki izpolnijo tudi sami.

Slabost je vsekakor v omejitvi odstotka priznanih normiranih odhodkov, ki znaša 70%, torej, če ima nek podjetnik visoke stroške je priporočljivo, da predhodno naredi predkalkulacije. Druga »slaba stran« je ta, da normiranci ne morejo uveljavljati nobenih davčnih olajšav. Niti splošne, niti osebne za vzdrževane družinske člane niti ne olajšave za investicije, donacije, zaposlovanje itd..

Če strnimo vse zgornje ugotovitve, potem predlagamo, da vsi, ki razmišljate o samostojni dejavnosti v obliki S.P., predhodno preverite kaj je bolj ugodno za vaš primer. Vašo situacijo in vašo dejavnost, saj boste le v temu primeru izbrali opcijo, ki bo najbolj optimalna za vas!

Za več informacij o vodenju knjig obiščite seminarja Kako voditi enostavno knjigovodstvo in Na kaj moram biti pozoren kot normiranec, lahko pa se dogovorimo tudi za individualno svetovanje preko telefona 01 600 15 30 ali email-a data@data.si

Pripravil: Gašper Meden


Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja