Go to Top

Ali se študent, ki ima s. p., šteje za vzdrževanega družinskega člana?

Danes preverjamo, če se študent, ki je tudi samostojni podjetnik (s. p.), šteje za vzdrževanega družinskega člana. Naj ob tem spomnimo, da študent z ustanovitvijo s. p. ne izgubi statusa študenta, izgubi pa vse študentske ugodnosti, kot sta denimo subvencionirana prehrana in prevoz.

izobraževanje

Prednosti in slabosti samozaposlitve

Kaj so glavne prednost in glavne slabosti samozaposlitve? Preverite na brezplačnem seminarju!

Več informacij

vzdrževanega družinskega članaV kolikor študent opravlja dejavnost, ne izpolnjuje pogojev, da bi zanj starši oziroma skrbniki ali zakonec uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana pri letni odmeri dohodnine za obdobje, ko študent opravlja dejavnost (tudi če ima status študenta in ne glede na ugotovljeno davčno osnovo iz naslova opravljanja dejavnosti – morebitna davčna izguba), so za naš portal povedali na Finančni upravi RS (Furs).

Prijava na brezplačno izobraževanje

“Je pa v tem primeru zavezanec dolžan predložiti davčni obračun od dohodkov iz dejavnosti (obračun DohDej),” še dodajajo.

Kaj točno je davčniobračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej), kako in kdaj se ga mora oddati, pišemo v Bliža se 31. marec in rok za oddajo davčnega obračuna.

Postopek registracije podjetja je na VEM točki brezplačen. Rezervirajte svoj termin na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si!

Bogdana Rejc, DataBogdana Rejc, Data

Kdo je lahko vzdrževani družinski član?

Po podatkih Finančne uprave RS za vzdrževanega družinskega člana lahko velja oseba, ki:

  • ima v Sloveniji prijavljeno prebivališče,
  • je državljan/državljanka Republike Slovenije ali
  • je državljan države članice Evropske Unije ali
  • je rezident države, s katero ima Slovenija sklenjeno mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka, ki omogoča izmenjavo informacij zaradi izvajanja domače zakonodaje.

Preberite tudi: Dohodnina – uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane

Kdaj splošna olajšava pripada?

V kolikor navedeni davčni zavezanec dosega dohodke, ki se vključujejo v letno davčno osnovo za odmero dohodnine, pa je zavezanec za dohodnino in mu pri letni odmeri dohodnine za obdobje, ko drug davčni zavezanec zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, pripada splošna olajšava, so še pojasnili na Fursu.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Študent ima lahko s. p., vendar …

Oseba, ki ima status študenta, lahko čisto normalno samozaposli. Vendar pa s statusom samozaposlene osebe, za katerega plačuje polne prispevke, izgubi vse ugodnosti, ki jih študentski status prinaša. To pomeni, da:

Ali se študent, ki ima s. p., šteje za vzdrževanega družinskega člana?

Klikni in deli

  • ni študentskih bonov in subvencioniranega prevoza,
  • ni dela prek napotnice (ker izda račun),
  • ni vzdrževan družinski član,
  • ni bivanja v domu.

Študent pa ne more odpreti popoldanskega s. p., saj je predpostavka popoldanskega s. p. ta, da ste pri svojem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas.

Več informacij najdete v Tudi študent lahko odpre s. p., vendar ob tem izgubi študentske ugodnosti!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

SPIRIT Slovenija, javna agencija Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Evropski sklad za regionalni razvoj

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja