Go to Top

Kako mora biti registrirana menza ali podjetje, ki pripravlja in dostavlja jedi pogodbenim naročnikom

Kako mora biti registrirana menza - Data d.o.o.

 

Odprtje obrata kot je menza ali obrat oskrbe z jedmi za pogodbene naročnike, je idealna za tiste, ki so odlični kuharji ali kuharice in so tudi željni vstopa v podjetniške vode!

V kolikor ste prepričani o tem, da bi z lahkoto nudili pripravo obrokov za lokalno bolnišnico, tovarno ali dom ostarelih občanov, je odprtje menze priložnost življenja. Ob dobrih veščinah pogajanja in kulinarično žilico boste lahko na takem, že vzpostavljenem področju, lahko hitro pričeli rasti.

Se poigravate z idejo o svojem poslu?

Pri nas lahko ustanovite d. o. o. ali pa se odločite za ustanovitev s. p..

Postopek je enostaven in brezplačen. Pri njem je pomembno predvsem to, da pravilno izberete dejavnosti, s katerimi se boste v vašem podjetju ukvarjali.

In ne pozabite: dober računovodja je pametna naložba.

 

Tudi menza mora imeti ustrezno uporabno dovoljenje

Uporabno dovoljenje se pridobi z oddajo vloge pri Upravni enoti ali Ministrstvu za infrastrukturo in prostor.

Menza je kljub temu še vedno gostinska dejavnost in ima pogoje

Kako mora biti registrirana menzaTudi menza mora za opravljanje gostinske dejavnosti zagotavljati minimalni obseg storitev za vsak svoj obrat. Tudi obratovati mora v rednem obratovalnem času, ki ga podjetnik potrdi pri občini. Poleg spodaj omenjenega mora podjetnik na tem področju zagotavljati varstvo in zdravje pri delu, kot to zahteva Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). Menza mora imeti tudi ustrezno objavljene cene gostinskih storitev v obliki cenika na vidnem mestu ali na jedilnem listu in ceniku pijač, ki morata biti gostom na razpolago v vseh prostorih in na prostem, kjer se nudijo gostinske storitve.

Menza mora imeti vidno označeno podjetje in sedež, vrsto in ime obrata in označeno kategorijo. Napis mora biti v slovenskem jeziku in imeti osvetljen napis pri vhodu. Z zakonom so urejene tudi zahteve glede primernosti zunanjih površin obrata. Več o temu je opisano v Zakonu o gostinstvu (ZGos).

Informativni izračun plače

Menza je tudi živilski obrat

Tako je nosilec živilske dejavnosti dolžan vzpostaviti sistem notranjega nadzora, s katerim stalno zagotavlja varnost živil in ta mora biti skladen s predpisi na osnovah HACCP sistema. Pred pričetkom dejavnosti mora tudi obrat registrirati pri Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije (ZIRS) oz. Uradu za varno hrano (UVHVVR).

Za prodajo tobaka, tobačnih izdelkov in povezanih izdelkov potrebujete dovoljenje

 

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

 

Tudi kar se tiče tobaka in tobačnih izdelkov se menza ne razlikuje od ostalih gostinskih obratov in morate tako za vsak tak prodajni prostor, kjer bi se ti izdelki prodajali, pridobiti dovoljenje. Vlogo za podelitev pooblastila za tovrstno dejanje je tudi možno oddati na SPOT točki. Poleg tega veljajo omejitve glede prodaje tobačnih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.

 

Pravna podlaga:

  • Zakon o gostinstvu (ZGos)
  • Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (ZZUZIS)
  • Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1)

Dotična pravna podlaga:

  • Zakon o gostinstvu (ZGos),
  • Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA)

DATA d.o.o.

SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja