Go to Top

Upravičeni stroški za usposabljanje brezposelnega v okviru povabila “Usposabljanje na delovnem mestu”

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) delodajalcem v okviru javnega povabila »Usposabljanje na delovnem mestu« omogoča usposabljanje brezposelnih ter njihovo vključitev v delovni proces delodajalca. Delodajalec je upravičen do povračila stroška izvedbe usposabljanja na podlagi ocenjene vrednosti stroškov.

Pri pripravi ponudbe v okviru povabila “Usposabljanje na delovnem mestu” pa vam lahko pomagajo tudi naši strokovnjaki za razpise!

Do sedaj je bilo iz tega naslova razdeljenega dobra dva milijona evrov sredstev, od tega 1.292.901 evra na področju vzhodne regije in 649.397 evra na področju zahodne regije, so za naš portal povedali na ZRSZ. Od skupaj planiranih 4.377.130 evra je torej na voljo še dobra dva milijona evrov sredstev, natančneje 2.434,832 evra.
“Do dne 13.2.2017 je Zavod sklenil z delodajalci sklenil 1018 pogodb o izvedbi programa Usposabljanja na delovnem mestu, v program pa se je vključilo 1.338 brezposelnih oseb,” so še povedali na ZRSZ.

Kdo lahko kandidira?

Delodajalci, ki so pravna ali fizična oseba, vpisana v Poslovni register Slovenije, ima v Republiki Sloveniji odprt transakcijski račun, ki je vpisan v register transakcijskih računov pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) ima vsaj tri mesece pred oddajo ponudbe s pogodbo o zaposlitvi zaposleno vsaj eno osebo ali je samozaposlena oseba, ki nima sklenjene pogodbe o zaposlitvi pri drugem poslovnem subjektu za več kot polovico polnega delovnega časa ali pa je perspektivni delodajalec.

Koga lahko zaposlite?

usposabljanje na delovnem mestuV usposabljanje na delovnem mestu lahko delodajalci vključite brezposelne, ki so:

  • starejši od 50 let in prijavljeni med brezposelnimi najmanj 3 mesece,
  • stari 30 let in več in prijavljeni med brezposelnimi najmanj 12 mesecev (dolgotrajno brezposelni),
  • stari 30 let in več, imajo največ končano ali nedokončano osnovno šolo (ISCED 2) in so prijavljeni med brezposelnimi najmanj 3 mesece.

Proces usposabljanja lahko traja:

  • 2 meseca (enostavna, nezahtevna in manj zahtevna delovna mesta) ali
  • 3 mesece (zahtevna in bolj zahtevna delovna mesta).

Upravičeni stroški programa

Za brezposelne osebe, ki se vključujejo v projekt:

  • dodatek za aktivnost
  • dodatek za prevoza

Za izvajalce programa – delodajalce –, ki usposabljajo na konkretnem delovnem mestu:

  • strošek predhodnega zdravniškega pregleda v višini dejansko nastalih in izplačanih stroškov,
  • strošek izvedbe usposabljanja za udeleženca ki na podlagi ocenjene vrednosti stroška delodajalca znaša:
    • 370,00 EUR v primeru, da usposabljanje traja 2 meseca,
    • 493,00 EUR v primeru, da usposabljanje traja 3 mesece.

Delodajalci,  ki  so  že usposabljali  dve ali več brezposelnih oseb, morajo za izbiro nove ponudbe izpolnjevati še dodatni pogoj, da so zaposlili najmanj polovico udeležencev usposabljanja.

Primer dobre prakse

Z ZRSZ pa so nam podali tudi komentar delodajalca, ki je že več oseb zaposlil ravno preko povabila Usposabljanje na delovnem mestu. Delodajalcu meni, da so trije meseci dovolj, da se osebe s pomočjo mentorjev usposobijo za konkretno delovno mesto ter izkažejo, kako so uspešni in motivirani za morebitno nadaljnje delo. Brezposelni tako osvojijo veščine, ki jih potrebujejo pri delu v vsaki drugi službi: komunikacija s strankami, pospeševanje prodaje itd. Če brezposelni pustijo dober pečat, pa jim lahko, če se delodajalec tako odloči, ponudi tudi redno zaposlitev.

Pomagamo vam pri pripravi ponudbe!

Pri pripravi ponudbe za usposabljanje na delovnem mestu, za katere delodajalci lahko dobite povrnjene stroške za usposabljanje brezposelne osebe, pa vam lahko pomaga podjetje DATA d.o.o. Poda vam tudi vse nadaljnje informacije vezane na poročanje in izdajo zahtevka. Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na Nastio Flegar, na telefon tel. 01 2927 460 ali na elektronsko pošto razpisi@data.si.

Avtorica članka je Nastia Flegar, Data d. o. o.

Komentarjev (2)

  • Vlado Snajc-transport 22. Februarja 2017 - 8:16 Odgovori

    Pozdravljeni.
    Res,to kar piše.!
    A resnično, če lastnik podjetja zase nima plačane prispeveke.???
    Hvala

    • Monika Kern 22. Februarja 2017 - 9:32 Odgovori

      Spoštovani, hvala za vaše vprašanje. V kolikor sprašujete, če se lahko na ponudbo odzove delodajalec, ki nima plačanih prispevkov, je odgovor sledeč. Zaradi uspešnosti kandidiranja za sredstva vas prosimo, da pred oddajo ponudbe pri FURS-u preverite, ali imate poravnane obveznosti. To storite s klikom v aplikaciji eDavki na Vpogled v razkritje zavezanca za namen izpolnjevanja pogojev po ZJN. Za več informacij pa se lahko obrnete tudi na razpisni oddelek podjetja Data, telefon +386 1 2927 684. Lep dan želimo, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja