Go to Top

Univerzalni temeljni dohodek pilotno na Nizozemskem, spogledujejo se tudi Finci

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) je predlog oziroma bolje rečeno koncept za prerazporeditev državnega dohodka. Z njim bi se prav vsem državljanom, ne glede na njihov socialni status in na njihovo starost, zagotovil enak, fiksni mesečni dohodek. Višina tovrstnega dohodka se določa glede na zmožnost države.

izobraževanje

Abeceda poslovanja

Poznate osnove dobrega poslovanja? Mi jih!

Več informacij

Bistvo koncepta UTD je torej v tem, da država zagotovi osnovni dohodek vsem državljanom, ne glede na njihov položaj., ne glede na starost državljanov. Gre torej za dohodek, ki bi pripadal vsem od rojstva dalje in ne glede na to, v kakšnih materialnih okoliščinah živi oziroma odrašča. Tako menijo zagovorniki koncepta UTD, med nasprotniki pa se pojavljajo predvsem vprašanja o pravičnosti uvedbe tovrstne ideje. Namreč, to bi pomenilo, da bi tako milijonar kot oseba z nižjim socialnim statusom prejemala enak dohodek. Zagovorniku UTD temu v bran trdijo, da bi z uvedbo koncepta UTD pripomogli k bolj enostavni in bolj učinkoviti rabi javnih sredstev za pomoč skupinam, ki se nahajajo na dnu družbene lestvice.

Prijava na izobraževanje

univerzalni temeljni dohodekNa Nizozemskem so pričeli s pilotno skupino prejemnikov UTD

V Utrechtu so januarja letos pričeli s triletnim pilotnim projektom, s katerim želijo ugotoviti, če bi koncept UTD posameznike oviral pri iskanju dela, kar je eden od pomislekov nasprotnikov UTD, češ da bo redno prejemanje UTD mnoge odvrnilo od iskanja zaposlitve in težilo k pasivnosti oziroma neaktivnost. Do sedaj je nizozemska analiza pokazala, da model tistim prejemnikom pomoči, ki se bojijo, da bi prekršili določena pravila (vsaka skupina ima svoja pravila, skupin je pet; ena je kontrolna, tri imajo različna pravila, peta bo pomoč prejemala skoraj brezpogojno in se s tem najbolj približala celostnemu konceptu) in padli iz sistema, odvrača od iskanja dela, pišejo na portalu Inštituta za politike prostora.

Univerzalni temeljni dohodek je koncept za prerazporeditev državnega dohodka.

Klikni in deli

Z UTD se spogledujeta tudi Finska in Švica

V podobno smer se nagibajo tudi na Finskem, tamkajšnji mediji kot potencialno višino temeljnega dohodka navajajo 800 evrov mesečno, ter na Škotskem. Podobno so želeli z referendumom uvesti tudi v Švici; zanje bi pomenilo, da bi vsak državljan do 19. leta starosti prejemal 625 švicarskih frankov mesečno, starejši od 19 let pa bi do smrti dobivali vsak po 2.500 frankov mesečno.

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na naše strokovnjake.
Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

V Sloveniji se zagovorniki UTD nagibajo k predlogu, da bi vsak slovenski državljan prejemal po 300 evrov mesečno, dodajajo pa, da morebitna uveljavitev koncepta zahteva tudi prilagoditev davčnega in socialnega sistema.

Prijava na izobraževanje

Komentarjev (2)

  • Ema Nemac 27. avgusta 2016 - 21:20 Odgovori

    UTD idealna poteza, sicer za tiste države in njene državljane, ki želijo uživati stvarno
    ekvivalenco tudi v konstruktivnosti.
    Težko je za verjeti, da bi v naši le dvomiljonski državi sprejeli UTD, ker številni državljani RS, tudi tisti, ki se imajo za “Kreuzuse” se ne želijo sodalizirati z tistimi, ki imajo vedno bolj plitko denarnico………pa ne bom naprej politizirala, ker vsi vemo vzroke za tovrstne anomalije in Lp /pa saj po dežju zasije vedno tudi sonce-kajne ?

  • Đenio Zadkovič 28. avgusta 2016 - 19:38 Odgovori

    UBI ali UTD je odraz moderne družbe, ki se zaveda, da nismo vsi enako nadarjeni za preživetje in je to zelo humana odllčitev, ki vsebuje skrb za šibkejše, Treba je paralelno uvesti regulatorje, ki bodo onemogočali zlorabo tega dohodka.Nikakor pa ne bo zavrl ambicioznosti, saj od tega dohodka ne bo mogoče obogateti. Gre za človekovo dostojanstvo, ki to mejo dvigne od tal, kjef jd danes.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja